Trött Sassa med trötta blommor

"Gå nu hem och vila och tänk inte på jobbet i helgen", sa en kollega i fredags när jag en timme efter sluttid äntligen kom iväg hem.
"Verkar jag så trött?", undrade jag.
"Ja, faktiskt. Du har sett lite stressad ut på sistone."
"Ok, jag ska inte tänka på jobb förrrän på söndag."

Och visst är jag stressad och trött och grunnar också på hur nästa vecka ska bli, då ytterligare extramöten är inlagda efter lektionstid. Ett på måndag, ett på tisdag och ett på onsdag.

Tankar har tänkts om vad jag egentligen sysslar med på mitt arbete. Lektionerna ligger där de ligger på schemat, men all den andra tiden upptas av allehanda sysslor som inte alltid har med undervisning att göra. Alla dessa andra arbeten suger musten ur mig och just nu känner jag mig som en urusel lärare som inte har tid att planera och hålla lektioner som jag vill ska vara intressanta och givande för eleverna. Pappersarbetet och konfererandet har tagit över. Tänk om jag fått ägna den tiden åt lektionsförberedelser och funderingar på bästa sättet att lägga upp innehållet i ämnena och hunnit prova på nya sätt att organisera lektionerna, läsa in mig på ny forskning om t.ex. matematikudervisning. Nej, det finns inte tid om jag också ska hinna med min egen son och få lite tid att sova.

Äsch, nu blev det ett så negativt blogginlägg igen, sådant som skrivs när jag är trött och less på att tiden inte räcker för allt jag vill göra, t.ex. blogga. Jag får avsluta med att publicera två foton av mina vissnande födelsedagsblommor. Kan någon gissa vilka trötta blomrester jag avbildat?

Blomgissning
Blomgissning2


Andra bloggar om: , , ,

12 reaktioner till “Trött Sassa med trötta blommor”

 1. Amaryllis och tulpan! En kompis till mig trodde mig en gång när jag påstod att mina vissna tulpaner var orkidéer…

  Jag känner igen det du skriver. Det är på tok för mycket konferenser och möten om dittan och dattan och ofta blir det inget vettigt gjort alls på dom. Jag har länge haft konferenser som nr 1 på min lista över sånt jag inte vill, men måste. Ok att träffa dem man VERKLIGEN samarbetar med, men annars… mest möten för dess egen skull.

  Säg inte det här till min chef, för jag ska på ”gruppsamtal” på torsdag (min lediga dag som jag får offra för ett j-a möte), och sen på lönesamtal… 🙂

  Det låter som om du är och krafsar på tapeterna på den ökända Väggen… ta två steg bakåt! Genast.

 2. Bloggblad: Visst är blommorna amaryllis och tulpan! Njae, jag har nog varit närmare tapeten än så här, men visst bör jag se upp lite och tänka på annat än jobb. Idag (nej, igår var det) gick jag faktiskt på lokalrevy med sonen – roligt värre!

  Ska inte skvallra för din chef. Lovar! 🙂

 3. Jag begrep aldrig varför lärarna inte prosterade vilt när skolan kommunaliserades och när man rationaliserade bort organisationspersonal i skolorna och lade på lärarna deras jobb också, och lite till.

  Nu sitter ni ju där – med skäggen i brevlådan.

  Ta vara på dig Susanne, vägra köra mer än för fullt!

 4. Intressant, ungefär det samma har jag skrivit om i veckan…Att känna sig som en urusel lärare är knäckande, när man vet vad som skulle kunna åstadkommas, om…Vid närmare eftertanke är det inte ett om som behöver infrias utan många…
  Nu ska denna urusla lärare återgå till sin rättningshög. Ta vara på dig Susanne!

 5. Kerstin: När kommunaliseringen infördes satt jag i Nicaragua och stönade över fackens medgörlighet. Insåg att det bara kunde bli sämre, men inte HUR mycket sämre.

  Och tack, jag ska inte köra mer än full fart. Har en son som ser till att jag backar om det går för snabbt.

  Panter: Rättningshögar är sådant som jag ibland rationaliserar bort för att hinna med. Har idag ordnat en debatt i genetik och genteknik i stället för att ha ett traditionellt prov och, tänka sig, eleverna tyckte vid utvärderingen att det var tusen gånger bättre än ett prov och att de lärt sig saker som sitter kvar.

  Pumans dotter: Tack! Ska klicka mig in hos dig och läsa din berättelse.

  Bengt: Tack för det! Känns bra när kritiken kommer från dig. Följer förresten din fotoblogg och tycker bra om den. Ska pröva några av dina tips i sommar när lovet är långt och tiden tycks stå still.

 6. Susanne:
  Det var ju synd att du inte fanns här och kunde bidra, fast jag tvivlar på att det hade hjälpt. De lärare jag kände och talade med om hur det skulle bli om de blev kommunaliserade trodde mig inte: Nehej, nu är du väl omödigt pessimistisk, och det är väl bra dessutom om vi får bestämma mer själva” var det svar jag fick då jag varnade, jag som var kommuneraliserad redan tidigare, som sfi-lärare, vi som var försöksgruppen, och som visste.

  Det blev inte så illa som jag förutspådde och varnade för – det blev värre!

 7. Blomresterna är föstås amaryllis och tulpan! När jag redan skrivit så upptäcker jag att svaret redan är givet!

  Sassa, jag hoppas att du inte känner dig lika vissen som blommorna!? Ekorrhjulet jagar oss alla, samhället är inte gjort för människor brukar jag tänka ibland. Just nu genomgår även jag en jobbig period på jobbet….

  Kommer ljuset och våren med hopp om bättre tider!?

 8. Kerstin: Nej, jag hade säkert inte kunnat förhindra kommunaliseringen även om jag hade befunnit mig i Sverige.

  Mia: Jo, det där ekorrhjulet snurrar runt alldeles för fort ibland.

  Försök ta det lugnt, får väl jag säga till dig, liksom flera säger till mig.

  Och visst gör vårens ankomst (när den nu kommer) att det känns lättare.

 9. Det är just faran med att inte hinna med det som egentligen igår i jobbet som till sist kan få en att trilla dit.
  Det hände mig. Skolsköterska, på högstadieskola som fick fler och fler uppgifter för att jag var så ”duktig”. Jag tog dem för jag kände mig viktig 🙂
  Men hann tillslut inte med de primära uppgifterna i mitt jobb. De som socialstyrelsen ålagt mig.
  Då kom väggen och anföll mig. Det är nu 4 år sedan! Så var rädd om dig. Föräldrarna ser bara det du ska göra och tycker allt annat, som möten och fortbildning, är onödigt. Rättning av prov är viktigare för dem! Kram

 10. Syster Yster: Välkommen hit!
  Att en skolsköterska på högstadieskola har att göra från morgon till kväll det vet jag, speciellt som det har sparats in alltför mycket på de elevvårdande resurserna. Hoppas du blir frisk igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *