Månbank

Vissa ord är svåra att komma ihåg. Vissa namn är också svåra att komma ihåg. Och ju äldre man blir desto svårare blir det att minnas de nya orden. Fast även när jag var liten hade jag svårt för att komma ihåg en del ord och hittade då på mina små knep för att minnas bättre. Det gäller ju att haka upp dem på något redan bekant för att de ska sitta. Så gjorde jag t.ex. med ordet influensa i min barndom. Om jag mindes att det gällde en fluga som skulle in någonstans och den dessutom sa något, så kom jag genast på ordet.

En person som jag nu har svårt att komma ihåg namnet på är FN:s nya generalsekreterare, så då får jag ta till minnesknep igen: en bank är där man hämtar ut pengar och måne på engelska heter ju moon. Banken i månen eller Månbank eller Ban Ki-Moon.


Andra bloggar om: ,

5 reaktioner till “Månbank”

  1. Usch ja, så är det när man blir gammal… Fast jag har nog använt det där knepet i hela mitt liv nästan. Det började med svåra ord i tyskan när jag gick i femman. Mycket användbart om man ska försöka komma ihåg långa ord.

  2. Det har du rätt i – att det inte är bara när man blir gammal som minnet sviker. Minnesknep måste vi nog alla ha för att komma ihåg all information.

    Kom förresten på hur jag kom ihåg FN:s förre generalsekreterare: annat kaffe, men först kaffe på engelska.

    Tyska redan i femman???

  3. Ja, jag är uppvuxen i Finland och på den tiden började vi med svenska i sexan (obligatoriskt) och fick välja antingen tyska eller engelska från femman. Hade en vansinnigt sträng lärare men gillade tyskan iaf.

  4. Bloggblad: Ja, det är svårt att inte tänka på månar i Ki-Moons fall. Undrar om han tänker på det själv.

    Pumans dotter: Jo, jag känner till att svenskan var (den är väl inte det längre?) obligatorisk under en tid. Dock inte när min finska mamma var liten. Många språk du kan då, antar jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *