Frågor söker svar

Pumans dotter bad mig att ställa frågor och det är jag ju van vid, lärare som jag är. Men nu är det inte mina elever som ska få frågor utan de som inte kan svara och då kan man ju undra varför man över huvudtaget ska ställa frågor till dem. Dem jag ska fråga något måste vara döda, enligt den bloggutmaning som cirkulerar i bloggosfären. Rubriken på utmaningen lyder:

Om du fick träffa 4 personer som inte lever idag vad skulle du vilja fråga dem?

Nåväl, dessa frågor ställer jag till de här fyra, sedan länge avlidna personerna:

Milena Maric (Länk på italienska!): Hur var det nu med dina fysikkunskaper. Var du medhjälpare till din mans, Albert Einsteins, relativistiska teorier? Eller var du bara hans fru, som gav upp dina egna fysikstudier när du väntade ert gemensamma barn?

Albert Einstein: Och du då, var du verkligen ensam om att utveckla de teorier du senare fick nobelpriset för, eller hade det varit mer rättvist om din första fru också hade fått ta del av äran? Och varför skulle hon och inte du ge upp fysikstudierna?

Lise Meitner: Hur kändes det egentligen när Otto Hahn fick ta emot Nobelpriset för de idéer som du funderat ut? Bara för att du var judinna på flykt i Sverige undan nazisterna som hindrade din forskning i Tyskland. Kände du någon bitterhet?

Otto Hahn: Tänke du aldrig på att den rättmätige nobelpristagaren borde varit Lise Meitner? Kände du inte det minsta lilla samvetskval för att hon glömdes bort när du fick ta emot kemipriset? Borde du egentligen inte protesterat när inte hon fick ta del av äran?


Andra bloggar om: , ,

2 reaktioner till “Frågor söker svar”

  1. Nu fick jag lära mig mycket nytt. Tack för det! Lite kul att försöka traggla texten i den där italienska länken också. Förstod mer än vad jag trodde. 🙂

  2. Jo, visst går det hyfsat bra att försöka förstå skriven italienska om man redan kan spanska. Jag brukar säga att man bara ska sätta till ett e på slutet på de spanska orden så får man det italienska. Nåja, inte riktigt alltid, men tillräckligt många gånger för att det ska funka.

    Ser förreseten att jag skrivit fel namn på Einsteins fru – hon hette försås Mileva och inte Milena. Inte underligt att jag inte fick några svenska sökträffar utan endast några som hade stavat fel, liksom jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *