Bloggenkäten

Jag fick en uppmaning av Panter på Motvillig blogg att svara på den enkät som far runt osm ett kedjebrev i bloggosfären. Förstås tar jag uppmaingen på allvar och fyller i mina svar och länkar sedan vidare.

1. Hur länge har du bloggat?
I snart två år. Började den 28 februari 2005 på det numera nerlagda bloggi, som strulade så mycket att jag bytte till nuvarande webblogg.


2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut innan du själv började blogga?

Hade läst om bloggar i Internetworld någon gång 2004, blivit intresserad och vikt in sidan för att undersöka fenomenet. Den invikta sidan glömdes dock bort i den vanliga stressen, men under januari 2005 började jag läsa lite hos olika bloggare. Jag tyckte först att det var en mycket mansdominerad värld innan jag upptäckte att Annica Tiger gått över från sin reload till bloggen.

3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i?
Förälskad är fel ord – en av mina första favoriter var (och är) Annica Tiger, mycket för att hon har bidragit så mycket till nätets utveckling genom t.ex. sin hemsidesskola.


4. Hur känner du nu inför dina allra första blogginlägg?

De är helt ok, även om de inte finns på nätet längre. Jag sparade dem däremot på hårddisken. Tror att jag var mer inriktad på samhällsfrågor i början. Nu är jag mer personlig. Vill egentligen koppla ihop det personliga med det samhälleliga och det tror jag att jag lyckades med bättre i början.

5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet?
Alla dem som finns i vänsterkanten och några till som jag har på google reader. Som tur är så skriver inte alla varje dag. Egentligen alldeles för många, men det är ju så intressant att läsa allt vad ni skriver.

6. Hur många procent av de bloggar du läser är dagboksbloggar och inte ämnesbloggar (som t.ex. teknik- eller modebloggar och politiska bloggar)?
Det är nog knappt hälften som man kan kalla dagboksbloggar även om jag tycker de tar upp många aktuella ämnen också.


7. Nämn en bloggare som verkar vara väldigt, enormt jätteolik dig, vars blogg du tycker om.

Det progressiva USA kanske. Lennart skriver väldigt intressanta och varierande inlägg och visar där att han är mycket kunnig i många frågor.

8. Nämn en bloggare som verkar lik dig, vars blogg du tycker om.
Nej, har inte hittat någon som verkar lik min egen, även om flera som jag läser skriver om de ämnen som även jag väljer, t.ex. skolfrågor, aha t.ex., som dessutom, liksom jag, har anknytning till Italien.


9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?

Jag får ibland höra av sonen att jag bloggar för mycket. "Men sitter du nu där igen och läser bloggar!", kan han säga lite lagom uppgivet. Men jag tror snart att också han kommer att börja. Faktiskt så försökte vi ordna ett konto åt honom, men vi fastnade vid uppmaningen att han måste vara 18 år för att registrera sig som bloggare. Bryter mot regler gör vi inte – än.


10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?

Ingen jag känner och som läser bloggen har tyckt till, så det här kan jag inte yttra mig om. Kanske någon jag känner kan svara? Fast det är nog inte är så många av mina bekanta som läser.

11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg?
Nej, jag håller igen alltför mycket ibland. Skulle vilja skriva mycket mer ingående om vissa frågor som är mycket privata, men också allmänna, men gör det inte p.g.a. olika omständigheter. Kanske jag vågar lite längre fram.

Fast tänker jag efter så var jag ganska privat i december 2005 då använde bloggen som en ventil för all den oro jag kände inför min canceroperation. Då hade jag verkligen ett stort behov av att skriva privat.

12. Nämn några saker som du aldrig bloggar om och anledningen till det.
Jag är för feg (ännu) för att blogga om händelser i mitt liv som är några av de stora problemen i samhället. Men det kommer säkert.

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse?
Nej, jag bloggar inte för att få bekräftelse, utan i stället mycket för att skriva av mig tankar. Men kommentarerna är förstås viktiga för att veta att någon reagerar på det jag skriver.

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?
Nej,inte fullt ut. Självcensuren existerar hos de flesta, hur ärlig man än är i sitt skrivande. Möjligen att Stationsvakt är en som alltid är rak och uppriktig och som jag faktiskt har en ganska bra inre bild av hur han är som person. Fast jag kan ju ha fel.

15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen?
Nej, inte ännu, även om det var på vippen att Annica Tiger och jag möttes i Göteborg för något år sedan. Jag har funderat på att gå på några av de bloggträffar som skånebloggarna anordnar med jämna mellanrum, men har inte fått tiden att stämma.

16. Kan det vara ”skadligt” att blogga?
Skadligt, nej! Däremot beroendeframkallande. Fast det räknas kanske som skadligt.

17. Har du blivit sårad av någonting som skrivits till eller om dig i kommentarer eller i andra bloggar? Hur har du hanterat detta i så fall?
Nej, inte sårad, bara upprörd och arg. Det hände efter valet då jag fick många kommentarer på ett inlägg om Sverigedemokraterna. Några av kommentarerna försökte jag besvara utan att visa ilska och andra struntade jag helt enkelt i, men lät dem stå kvar.

18. Har du skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?
Nej, men däremot skriver jag ibland inte riktigt allt som jag skulle vilja, varken i kommentarer hos andra eller i min egen blogg.

19. Har ditt bloggande några nackdelar?
Tiden det tar att läsa och skriva.

20. Bloggar du om två år? I så fall: är ditt bloggande annorlunda då?
Jo, det tror jag ganska så säkert att jag gör, om inget oförutsett händer. Jag tror att jag i så fall kommer att våga skriva mer öppenhjärtligt om saker som berör mig.

21. Har bloggarna någon inverkan på vår kultur?
Jo, visst påverkar de oss och vårt samhälle. Var och en som vill kan ju skriva vad den vill. Internetkultur!

22. Vad har bloggskrivandet betytt för dig?
Återupptäckten av skrivandet, något jag saknat under alla de år som gått sedan jag la ner dagbokspennan i trettioårsåldern. Visst har jag skrivit lite emellanåt, och t.o.m. fått en del publicerat, men att skriva i en blogg så pass ofta som man gör, har fått mig att tänka på ett annat sätt och att formulera tankarna tydligt i

skrift.

23. Vad har bloggläsandet betytt för dig?
Jag har fått upp ögonen för hur många det finns som tycker och tänker i olika frågor och dessutom formulerar sitt tyckande och tänkande på ett ofta underfundigt sätt.

Skickar vidare till:
Malört i glädgebägaren
Miatankar
aha
Lena i Latinamerika
Blommalomma


Andra bloggar om: , ,


Uppdatering 2007-01-03: Förstås handlar det om Sigge Eklunds enkät. Glömde länka. Förlåt!

7 reaktioner till “Bloggenkäten”

  1. Svårt att veta själv hur ärlig man är. Det är möjligt att man framställer sig själv i bättre dager än man förtjänar. Men åtminstone de jag har mött på bloggträffar har inte velat mörda mig efteråt.

  2. Får väl se om jag någon gång kan vara med på en bloggträff i Stockholm och själv bilda mig en uppfattning. Det vore faktiskt kul att träffa er stockholmare någon gång.

  3. Ok, svar kommer så småningom. På tal om en helt annan sak så vore det intressant att höra dina tankar kring folkpartiets förslag.
    http://svd.se/dynamiskt/inrikes/did_14352564.asp
    Det flesta som diskuterar det är ju inte själva lärare. Det vore bra mycket intressantare att höra hur någon som fakiskt undervisar barn tänker. Du har ju dessutom personlig erfarenhet av att lära in ett nytt språk och fungera i främmande länder med andra språk än ditt modersmål, även om du gjorde det som vuxen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *