Planeten – allt får inte skildras så negativt!

Igår kväll började jag följa en tv-serie. Jag som egentligen avskyr att följa serier som kräver att man passar tider. Mitt minne är oftast så dåligt att jag aldrig minns vilken dag och vilken tid ett tv-program sänds. Eller så har jag helt enkelt något annat för mig som gör att jag glömmer vad jag skulle komma ihåg.

Serien jag började se igår var SVT:s satsning Planeten. På något sätt känns det som om alla nyhetssändningar just nu tar upp miljöfrågor. Larmrapport följer på larmrapport när det gäller växthuseffekten, klimatförändringar, översvämningar och andra naturkatastrofer. Ändå är det faktiskt hela åtta år sedan som inspelningen började. Det är på tiden att de här stora, världsomspännande frågorna tas upp ordentligt på alla håll.

Ändå tycker jag att programmet fokuserar alltför mycket på allt det negativa. Visst, det är brådskande att göra något åt jordens tillstånd, men måste man vara så pessimistiskt? Jag hoppas verkligen att man i de följande programmen tar upp vad man faktiskt kan göra åt sakernas tillstånd, annars deppar vi väl ihop fullständigt och bara ger upp och så går det åt fanders allting. Eller? Lite framtidstro måste vi väl ha.

Men när jag går in på SVT:s Planeten-sajt så får jag faktiskt en del att tänka på. En länk till forskning.se (som jag använder i mitt arbete som lärare) ger grundläggande fakta i form av bilder och kortare texter. Några quiz finns att testa sin inställning och sina kunskaper på. Forskare får komma till tals i såväl text som i videoinspelningar.  Kända svenskar ger svar på vad de tycker om framtiden. Och det viktigaste: förslag på vad man själv som enskild människa kan bidra med.

För mig känns alla de här frågorna alltid lika aktuella. Som lärare i naturvetenskap ingår det att undervisa om hur människan med sin verksamhet påverkar miljön runt sig. Att prata om växthuseffekten är naturligt när man pratar om kolets kretslopp i kemi eller biologi. Att i fysiken och tekniken ta upp olika energikällors för- och nackdelar för miljön ingår. Att i kemin prata om olika kemikaliers miljöpåverkan ingår. Att i biologin ta upp hur vi påverkar det ekologiska systemet på olika sätt ingår. Men det gäller också att inte göra allt negativt. Fakta är visst viktigt, men det är ännu viktigare att peka på de möjligheter att påverka som finns, annars blir eleverna alldeles nerstämda.

Saker jag brukar ta upp är t.ex.:
– Det jag själv gör för att få en bättre miljö (se föregående inlägg på veckans fredagsfyra).
– Alternativa energikällor till de fossila bränslena.
– Olika nationella och internationella överenskommelser.
– Teknikens möjligheter att lösa många problem, som t.ex. utvecklingen av solceller och bränsleceller.

Oftast blir eleverna mycket engagerade när de kommer på hur mycket de faktiskt kan göra själva.

Ibland får jag faktiskt tillbaka lite av det jag berättat för dem, när jag delar ut en arbetsuppgift på papper:
– Men Susanne, nu fick man hugga ner ett par extra träd igen! Tänk på växthuseffekten!

Och då vet jag att de faktiskt tagit till sig lite av den kunskap som jag vill att de ska ha.


Andra bloggar om: , ,


Kan det här inlägget möjligen vara intressant för andra att läsa? (För första gången pingar jag alltså intressant)

2 reaktioner till “Planeten – allt får inte skildras så negativt!”

  1. Jo man fick sig ännu några tankeställare. Känns som att man BÖR se serien, inte framför allt för att man VILL… för lite jobbigt var programmet, tyckte jag nog.
    Fortsätter sopsortera och snåla på elen t v… fast folk fnissar åt det…

  2. Men det är ju allt det där lilla som tillsammans blir något stort – inte alls något att fnissa åt.

    Tycker serien är sevärd även ur en annan synvinkel: reportagen från andra länder. Filmarna är duktiga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *