Höstkastanjer

Kastanjer

På höstlovet för två veckor sedan fick vi besök från Italien. Ja, jag hann ju inte med att ta hand om besöket eftersom jag la mig i sängen med lunginflammation, men det ordnade sig ändå. Det var inte första gången de var här.

Med sig hade våra besökare en stor påse kastanjer som en kväll rostades i ugnen. Höst i Italien innebär alltid nyrostade kastanjer. De säljs i små gatustånd, rykande varma. Eller så inhandlar man dem och gör som vi gjorde: rostar dem i ugnen. Jag sätter ugnen på ungefär 200 grader, snittar kastanjerna med en kniv och lägger dem på en långpanna. Ungefär en halvtimme låter jag dem vara i ugnen. Att skala dem är lättast när de varma. Men akta fingrarna! Det bränns!

En gång missade jag att snitta en enda liten kastanj. Det fick som resultat att det lät som en bomb i ugnen och den icke-snittade kastanjen befann sig plötsligt precis överallt i ugnen – i smådelar.


Andra bloggar om:

6 reaktioner till “Höstkastanjer”

  1. Skulle vara kul att testa hur det SKA smaka. För den enda gång jag försökte måste jag ha gjort nåt fel. Det var äckligt – och jag brukar alltid tycka om det mesta och är nyfiken på nya smaker.

  2. Johanna och Bloggblad: Kastanjer ÄR gott! I alla fall om de är lagom mjuka och inte möglat av för lång och fuktig lagring. Misstänker att det kan hända med importerade kastanjer. Smaken är mild och krämig och går inte att jämföra med nötter, tycker jag. Ilva på http://agliolio.blogspot.com/ kan nog beskriva smaken bättre än jag.

    Johanna: Tänker en stund och svarar sedan.

  3. Jag har alltid undrat om de kastanjer som växer här och var i Sverige (Stockholmstrakten) går att äta. Vet du det? Kan man rosta dem eller är det nån sorts prydnadskastanjer?

  4. Vad jag vet växer inte den äkta (och ätliga) kastanjen vilt i Sverige, men den finns odlad här i söder. Hästkastanjen (icke-ätlig) som är vanlig över hela landet är inte ens släkt med den äkta (Castanea sativa) som hör till bokväxterna. Mer fakta finns på http://linnaeus.nrm.se/flora/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *