Skulle registerutdrag räddat den nya ministären?

År 2001 infördes ett krav på pedagogisk personal att de innan en anställning ska presentera ett utdrag ur polisens belastningsregistret, för att arbetsgivaren ska kunna se om de någon gång dömts för våldsbrott eller sexuella brott. Utdraget ur belastningsregistret ska den enskilde själv begära och visa innan h*n anställs och arbetsgivaren är skyldig att kräva detta innan anställning av personal på grundskolenivå och förskolenivå.  Också vikarier som anställs måste visa detta utdrag, vilket ibland kan ställa till med problem om skolan snabbt behöver en vikarie. Det tar nämligen en vecka att få utdraget. Förresten är utdraget en offentlig handling, så vilken bloggare (Magnus Ljungkvist t.ex.) som helst kan kolla upp vad man hittat på och se till så att allt blir rätt vid anställningen.

Sitter här och funderar på om något liknande system borde införas för våra förtroendevalda. Tänk vad mycket trassel som skulle undvikits i den här härvan runt de nya ministrarna om Reinfeldt begärt ett utdrag från t.ex. skatteverket och radiotjänst innan han utsett sin ministär. Han kunde tydligen inte lita på att de nya ministrarna talade sanning om sitt förflutna.

Visst hade det varit bra, eller?

Om jag som lärare fått lämna utdrag ur belastningsregistret vid min anställning? Nej, lagen infördes fyra år efter att jag anställdes och vi som redan arbetade inom skolan blev undantagna. Men faktiskt så fick jag vid min andra uppehållsansökan i Italien lämna ett utdrag ur belastningsregistret – det italienska! Där fanns jag inte och fick mitt uppehållstillstånd på obegränsad tid.


Andra bloggar om: , , ,

4 reaktioner till “Skulle registerutdrag räddat den nya ministären?”

 1. Ja, med facit i handen så är det lätt att svara ja på din fråga om utdrag ur olika register behövs inför ministertillsättning.

  Frågan är om det som nu har hänt och händer med fuskande ministrar ska leda till en förändring i framtiden i den här riktning du beskriver.
  Mia

 2. En elak tanke vägrar att lämna min skalle: undrar om det är möjligt att hitta en hel regering med personer ur högern som inte gjort liknande saker. Jag menar: deras filosofi bygger ju på att staten är ond och att det gäller att ge staten så lite som möjligt.

 3. Mia: Men egentligen är det ju hemskt att man inte ska kunna lita på människor utan vara tvungen att kontrollera på det här sättet.

  aha: Ni på gymnasiet anses väl mindre farliga för eleverna. Eller är det så att eleverna är så stora att de anses kunna försvara sig mot eventuella pedofiler. Det var ju några sådana fall som fick som resultat införandet av registertvånget.

  RS: Vilken elak tanke, som det antagligen ligger mycket sanning i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *