Personliga följder av regeringsförklaringen

Jag lyssnade på kvällsekot i P1 och slogs av att media nu kommer att granska den nya regeringen på precis samma sätt som man gjorde med den förra. Miljoninkomsttagarna är flera i vår nya ministär, rapporterar ekot. Även representationen i olika bolagsstyrelser är stor och nu måste avgångsansökningar lämnas in för att undvika jäv. Blir de fattigare då, tro, våra nya ministrar?

Ja, nu har vi en regering som företräder de rikaste i samhället. Att bli arbetslös kommer inte att vara roligt, inte heller att bli sjuk. Men, vad oroar jag mig för – jag tillhör ju de priviligierades skara, med fast jobb och en inkomst jag klarar min sons och mina behov på.

Om jag läser rätt i regeringsförklaringen (pdf-fil) som vår nye statsminister ägnade nästan en timme åt att läsa upp i förmiddags, så kan jag dra följande slutsatser:

Jag gjorde klokt som köpte en bostadsrätt förra året, eftersom man nu utlovar slopad fastighetsskatt.
Plus i kassan!

Att jag sålde min bil förra året var ju också ett smart drag av mig. Då slipper jag ju den ökade kostnaden för trafikförsäkringen som nu ska täcka de skador som man inte vill att det allmänna ska stå för.
Ännu ett plus i kassan!

Jag tillhör ju medelinkomsttagarna i Sverige och blir utlovad en skattesänkning. Det är bara en sak jag inte förstår riktigt: Inte kan regeringen påverka den del av skatten som jag nu betalar, dvs. kommunal- och landstingsskatten? Skatt till staten betalar jag inte eftersom jag inte kommer upp till den inkomstnivå då jag behöver vara med och betala för statens utgifter. Eller är det ett skatteavdrag jag ska räkna med i deklarationen?
Nåja, antagligen ännu ett plus i kassan.

Löftet att förbättra möjligheterna att köpa tjänster som underlättar vardagen skulle ju egentligen vara bra för mig, ensam mamma som jag är. Fast jag undrar allt om jag skulle kunna utnyttja något av detta – så stor inkomst har jag inte.
Oförändrad kassa.

Att taket i sjukvårdsersättningen minskar gör mig inte något för jag brukar ju ändå gå och jobba när jag är lite halvförkyld. Fast det är klart, får jag återfall i min cancer så sitter jag nog illa till.
Oförändrad kassa. (Kanske minus.)

En tandvårdscheck utlovas och det kanske kan bli positivt för mig som ger ut drygt 600 kronor per år på tandläkarbesök.
Plus i kassan?

Att man ska ändra beräkningsgrunden i föräldraförsäkringen drabbar mig inte heller (jag tolkar regeringsförklaringen som att det ska införas en karensdag även vid vård av sjukt barn, men reserverar mig i min tolkning) eftersom pojken snart uppnår den aktningsvärda åldern av tolv år och därmed inte ger mig rätt att stanna hemma med honom när han är sjuk, vilket han i och för sig är väldigt sällan.
Oförändrad kassa.

Att jag trots allt fortsätter att vara med i Lärarnas Riksförbund kommer ju förstås att bli lite dyrare när avdragsmöjligheten för fackavgiften slopas. Och arbetslöshetskassan måste jag ju vara med i även framöver, eftersom den blir obligatorisk, och den avgiften kommer antagligen att höjas.
Minus i kassan.

Även om jag är måttligt förtjust i folkpartiets skolpolitik, så blir jag ju som matte/No-lärare glad när jag hör statsministern lova satsningar på just mina ämnen. Visst är det roligt? Att förre skolministern redan dragit igång en mattesatsning hör förstås inte hit, eller hur? Och att jag är igång med vårt lokala utvecklingsprojekt i matematik spelar väl ingen roll? Mer pengar till matte och naturvetenskap utlovas ju.
Oförändrad kassa, men plus i jobbstatusen.

Betyg från sexan, i fler steg än nu, utlovas och det innebär en hel del merarbete i terminssluten.
Alltså minus i tidskassan.

Bättre ordning och reda i skolan ska det bli, och därmed basta! Kanske rättighet för lärare att ge kvarsittning eller att ta ifrån eleverna t.ex. mobiltelefoner. Jaha, det kan jag faktiskt göra redan nu.
Oförändrat jobbläge.

Alla föräldrar ska också få utökad skriftlig information om sina barns skolgång, även när det gäller barnens uppförande. Skriver gör man på papper och det här innebär alltså mer pappersjobb.
Minus i tidskassan.

Kvalificerad fortbildning av lärare ska förstärkas. Oj, det blir roligt! Undrar hur mycket det kommer att få kosta? Vågar jag hoppas på en fördubbling av anslaget på 1000 kr per läsår? Får jag möjligen också vikarie när jag ska iväg på fortbildning eller ska jag hitta tiden på loven eller de där kompetensutvecklingsdagarna då så mycket annat ska fixas? Och får kommunerna förstärkning i sina kassor för att bekosta fortbildningen?
Hmm, antagligen plus i kunskapskassan.

Slutsats: Jag vinner antagligen på den nya regeringens politik, i alla fall i pengar räknat.


Andra bloggar om: ,

2 reaktioner till “Personliga följder av regeringsförklaringen”

  1. Det blir nog same, same, but different.. Ordning och reda- politiken och nytt betygssystem genererar väl åtminstone inledningsvis ett merarbete, tror jag.

  2. Panter: Visst blir det merarbete när man ska sätta sig in i nya system. Fortfarande har jag inte riktigt kläm på allt i det nuvarande systemet så tid innan det nya gett genomslag tar det också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *