Fotoförsäljning?

Ett av mina största intressen är fotografering och många foton har det blivit sedan den dag jag som tioåring fick min första kamera – en Kodak Instamatic. Numera är det bara digitalt format som gäller och många foton lägger jag upp på min hemsida, som numera uppdateras allt mer sällan eftersom jag i stället bloggar.

Några foton har jag också fått publicerade, bl.a. ett foto som jag en gång råkade ta som ung fysikstudent i Umeå. Vi var en natt uppe på fysikinstitutionens tak för att titta på månen och planeter genom ett teleskop. Just den natten råkade man i Sovjet skicka upp en vädersatellit och den uppskjutningen syntes från Umeå, eftersom atmosfären var så fri från partiklar vid det här tillfället. Min kamera höjdes och bilden togs – på fri hand och med en exponeringstid på en halv sekund. Fotot blev tillräckligt bra för att kunna publiceras av en tidskrift i USA, Aviation Space and Tecnology tror jag den hette, tillsammans med en artikel skriven av min lärare i astrofysik. Och tänka sig, 150 dollar fick jag för fotot.

Idag fick jag en förfrågan om ett av mina foton som ligger på hemsidan. Så här står det i mailet:

"Jag heter XXX och håller just nu på att skriva en artikel för en etnologisk tidskrift som ska publiceras av Högskolan i XXX" …… "Jag tänkte illustrera med en bild av XXX och hittade en vacker bild som du tagit när jag sökte i Google, och jag undrar nu om du har något emot att jag använder din bild om jag anger dig som fotograf?"

Personen nämner ingenting om betalning och nu är min undran till bloggvärlden: Ska jag bara så att säga ge bort bilden? Eller ska jag begära ersättning och i så fall hur mycket?

Och så känns det ju hemskt smickrande att någon tycker mina foton är värda att publiceras.


Andra bloggar om: ,

4 reaktioner till “Fotoförsäljning?”

  1. Jag skulle tillåta att andra använda min bild, så länge som jag får cred för bilden. När du blivit tillräckligt känd kan du ta betalt för dina bilder 😉

  2. Jag håller i princip med Magistern. Men jag kan ju inte låta bli att undra om/hur mycket skribenten får. Etnologisk tidskrift…hmmm det kan nog inte vara mycket.

  3. Hihi, magistern, hur mycket jag än gillar att fotografera så är nog den karriärvägen stängd för min del. Jag håller mig till eleverna.

    Tack i alla fall för råd, ni båda! Detta var också min första tanke när jag läste mailet.

  4. Tycker du först ska ta reda på vad personen ska använda den till och i vilken storlek. Gå in på Blf:s hemsida för att kolla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *