Datorer – männens värld?

På min skola har vi en engagerad IT-ansvarig som håller ordning på det mesta vad gäller skolans nätverk, datorer, programvara, inloggningar, lösenord m.m. Sedan han började som IT-ansvarig för ca sex år sedan har det hänt mycket inom datorernas värld, men inte mycket med våra gamla burkar utan vi kör fortfarande pentium II-datorer med Windows 98. Ibland får vi in några överblivna datorgamlingar från företag i närheten, men den möjligheten till uppdatering av maskinparken är numera strypt. Det börjar allt bli lite knökigt med våra gamla burkar så vår IT-ansvarige har tagit initiativ till en grupp av skolfolk från hela kommunens skolor för att vi ska ställa krav på kommunens ansvariga och få fram vad vi behöver. Dessutom ska vi utarbeta mål för vad personal och elever bör kunna inom IT. Helt enkelt hur vi vill att det ska fungera med modern IT i kommunens skolor.

Vi träffades första gången i slutet på förra terminen och även ansvariga ekonomer och IT-tekniker blev inbjudna och kom också. Man lyssnade på oss och den här terminen har en IT-konsult tittat över vad som finns och vad som behövs och pengar har utlovats till s.k. tunna klienter som ska jobba mot kraftfulla servrar. Man har också lovat utbildning för lärare i användningen av olika program.

Idag hade vi i gruppen vårt andra möte, som varade två och en halv timme! Inte lika många kom som sist, men dock IT-konsulten som förklarade att han kommit fram till att  våra datorer helt enkelt bör bytas ut eftersom de inte längre klarar det de bör klara. (Tänka sig, att han kom fram till det för dyra pengar!) Även en kommunal IT-tekniker dök upp och han förklarade hur tankarna går bakom den nya IT-satsningen som man gör för tillfället. Allt i enlighet med våra önskemål.

Ja, idag var vi totalt fjorton personer på mötet: jag och tretton män!


Andra bloggar om: , ,

3 reaktioner till “Datorer – männens värld?”

  1. Japp, IT och datorer är vårt område. Det enda som vi i dagsläget kan lite mer än kvinnor om (generellt så är det faktiskt så). En tidsfråga innan vi även tappar det området. Det är inte lätt att vara man…

  2. Är inte förvånad alls. Jag och två andra kvinnliga lärare ska åka på facklig kurs med 19 herrar, också ett typiskat manligt område.
    Skönt att det händer något litet på datorfronten, gamla datorer är inte kul.

  3. Jo, magistern, tyvärr är det fortfarande så att teknik, naturvetenskap och IT är alldeles för mycket en mansfråga, även om det finnns fler kvinnor nu än för 25 år sedan då jag själv läste dessa ämnen. Mina fysikstudier skedde i en grupp med två kvinnor av 20 studenter (alla blivande lärare). Jag skulle tro att det är mer jämnt nu. Och i ett historiskt perspektiv har det skett enorma framsteg: Tänka sig att t.ex. Sonia Kovalevskaja verkade som första kvinnliga professor i matematik i Sverige i slutet på 1800-talet!

    Panter: Tänka sig, jag har också upptäckt att hos oss är det idel män i de högre fackliga kretsarna på kommunnivå. Sen tycker jag förstås att det är bra att en kvinna som Metta Fjelkner råder över dem allihop. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *