Fredagsfyran vecka 39 -06

Fredag kväll och hjärnan är trött efter en hektiskt vecka med massor av övertid. Då passar det bra att svara på en fredagsfyra. Temat idag är Utomlands.


1) Vilken är den bästa semestern du har haft utomlands?

Svår fråga. Många semestrar har egentligen inte varit semestrar utan jag har nog alltid rest för att uppleva något annorlunda. Semester är för mig när man kopplar av och ligger på en sandstrand och jag reser aldrig för att göra endast detta. Vilar gör jag hellre hemma.

Nåväl, två resor finns det som jag inte glömmer: Den första är en lifttur till Paris med en väninna. Vi var drygt tjugo år och satte tummen i vädret på en utfart från Lund och hamnade på alla möjliga och omöjliga ställen på vår äventyrliga färd söderut.

Chileresan (och Argentina) som jag gjorde ensam sommaren 1987 glömmer jag inte i första taget. Den var äventyrlig och underbar, med mängder av möten med fantastiska människor som arbetade för ett bättre liv för alla i diktaturens Chile.


2) Om du inte kunde bo i Sverige längre, vilket land skulle du då välja att leva i?

Hmm, jag undrar om det skulle vara möjligt att åka till så många länder om det skulle behövas i ett akut läge. Många gränser är stängda för dem som inte längre kan bo i sina egna länder. Men om jag nu hade ett fritt val, så skulle jag välja ett land i Latinamerika – jag pratar ju redan spanska. Och så har jag ju redan bott i Nicaragua tre år så det gör valet ganska självklart.


3) “Blott Sverige svenska krusbär har.” Har Sverige något särskilt som du absolut inte kan vara utan, även om du flyttar utomlands?

Inte något som är absolut oundgängligt, men det finns ju alltid saker man skulle sakna. Jag vet ju redan vad jag saknade under mina tio år utanför Sverige: årstiderna och de ljusa sommarnätterna.


4) Har världens syn på Sverige förändrats på något sätt de senaste åren tror du och i så fall hur?

Världen är ju stor så jag vet inte riktigt vilken del av den som åsyftas. Ofta kan man ju tro att alla andra utanför Sverige vet var landet ligger och har någon slags bild av Sverige och svenskarna, men så är det inte alltid. Frågar du en bybo i t.ex. den lilla byn Río Grande i norra Nicaragua, så är en utlänning bara en italienare. Svenskar finns liksom inte, eftersom det var italienare som hjälpte dem att få vatten och sjukvård. En nicaraguansk stadsbo kanske vet vem Olof Palme var, men inte mycket mer.

Under mina år i Italien fick jag veta att Sverige var sexiga svenskor, isbjörnar, kyla, IKEA, Ingmar Bergman, Anita Ekberg (hon fyller förresten 75 idag) och möjligen ABBA. Så för de flesta invånare utanför Sverige är vi bara ett pyttefolk som man inte vet så mycket om och jag tror att den beskrivningen gäller lika mycket idag som för ett par år sedan.


 

Andra bloggar om:

3 reaktioner till “Fredagsfyran vecka 39 -06”

  1. 1. Min första långresa till Bolivia för att träffa mitt fadderbarn var den mest spännande, men semestrarna med mina närmaste är mycket värdefulla på ett annat sätt.

    2. Någonstans i Latinamerika, vill/kan inte välja ett land, men företrädesvis i ett land där det är någorlunda lugnt, både när det gäller politik och naturkatastrofer (hehe, det där blev lite komiskt, men det får stå så iaf).

    3. Nej. Måste jag säga något så är det inte knäckebröd eller Kalles kaviar (även om jag tycker om båda) utan det skulle snarare handla om att slippa kulturkrockar, känslan av att ”vara bland sina egna”. Det tar ju rätt lång tid att assimilera sig och fullt ut är det så gott som omöjligt.

    4. Hhmm, världens syn på Sverige har nog inte ändrats speciellt mycket… Vårt land fanns knappt i deras medvetande förr och existerar inte i någon större omfattning idag heller. Sorry, alla navelskådarna!

  2. Bloggblad: För att utöva skönsång så det ekar i dalgångarna?

    Johanna: Ännu en ”latinamerikanska”, ser jag. Du har rätt i det om att slippa kulturkrockar; att känna sig hemma och veta vad som gäller i umgänget med andra är viktigare än vad man skulle kunna tro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *