Fladdermusbesök

Fladdermusbesök
Vi satt nu i kväll vid köksbordet och åt kvällsmaten, yngste sonen och jag. Katten Måns for som vanligt som ett jehu efter allt som rörde sig, nu en fluga, men stannade plötsligt upp för att spana in något han hittat uppe i köksfönstrets vänstra högra hörn.

– Mamma, sa sonen. Titta, där sitter en jättestor, äcklig spindel! Och Måns vill ha tag i den.
– Nej men, utropade jag. Det är ingen spindel. Det är ju en, en, en – fladdermus! Ojdå! Den måste ha kommit in i natt och nu sitter den där och sover.

Vi körde ut Måns ur köket och jag hittade en lämplig burk att fånga inkräktaren i. Den fräste ordentligt efter mig, men jag lyckades få in den i burken och sätta på locket.

Och nu ligger den där och sover och sonen studerar den så noga, så noga. Om ett par timmar blir det väl mörkt och då ska vi ge oss ut till den närbelägna parken där vår lilla gäst säkert kommer att trivas bättre än i sin tillfälliga bostad.

Men så funderar jag. Tänk om jag skulle kunna ta med mig fladdermusen till mina elever. Det skulle säkert väcka intresse och mängder av frågor att besvara. Så nu undrar jag om någon vet om fladdermöss klarar sig utan mat över en helg? Ja, vad äter de egentligen? Kan man mata dem med något hemma?

Förresten blev en av mina kompisar i Nicaragua biten av en fladdermus en gång. Hon fick rabiesserum direkt. Samma kompis hade också oturen att bli stungen av en stingrocka som låg alltför nära strandkanten. Ett par fiskare hittade henne och räddade förmodligen hennes liv den gången.

Ja usch då, vilka farliga djur det finns på vår gröna planet!


Uppdatering: Har nu släppt ut lilla Fladdris till friheten, eftersom lagen faktiskt säger att man inte får hålla fladdermöss i fångenskap mer än högst 48 timmar.


Andra bloggar om:

13 reaktioner till “Fladdermusbesök”

 1. Men ni kan kanske slappa ner lite insekter i burken? Mygg osv. Googlade precis o fann att folk bygger bat houses men da ar de ju fria forstas. hmm, en alltfor svar fraga…

 2. Jag såg en fladdermus hänga upp- och ner på väggen invid studentkorridoren otrooooligt länge. Flera veckor. H_n hade nog gått i ide – jag gissar att den klarar sig ett par dar.

 3. Hur är det egentligen med de där bit-fladdermössen i Nicaragua? Är det sant att de helst bara dricker blod från sovande djur/människor eller blev din kompis biten när hon var vaken?

 4. Magistern: Inte trodde jag väl att det skulle hända oss heller.

  ilva: Vi stoppade ner en död harkrank, men ”Fladdris” verkade inte gilla den.

  Bloggblad: Jag släppte ut ”Fladdris”, eftersom lagen säger att så bör göras. Eleverna får endast höra min berättelse och se foton.

  Lena: Min kompis sov, vill jag minnas, någonstans på landsbygden i något öppet hus med jordgolv. Vad jag sett nu i kväll när jag surfat runt efter information är det just i Syd- och Centralamerika som de blodälskande fladdermössen finns. Rabiesvirus ska enligt naturvårdsverket också kunna finnas hos de svenska arterna och man rekommenderar handskar när man handskas (!) med dem.

 5. När vi är ute och går en bit utanför stan i skymningen så brukar vi ha små moln av fladdermöss omkring oss. De flyger verkligen jättenära, ibland tror jag att vi ska krocka precis innan fladdermusen gör en 90-gradig sväng uppåt framför ansiktet. Jag har hört två alternativa förklaringar till det här.

  1.) Det är vampyrfladdermöss som vill dricka mitt blod i ett obevakat ögonblick, trots att jag är vaken.

  2.) Det är insektsätande fladdermöss som flyger mot det som är ljust, eftersom ljus drar till sig insekter. Om man har ljust hår/hud/kläder kommer det reflektera mer ljus än vad omgivningen gör, och därför vill fladdermössen kolla in vad det är.

  Jag lutar åt att det är den sista förklaringen som är sann för hittils har jag aldrig blivit biten. Fladdermössen som bor i vårt hus är i alla fall definitivt fruktarianer, för de bajsar ut massor av fruktkärnor. Du kanske skulle ha testat att ge Fladdris ett plommon istället för en harkrank? 🙂

 6. Vi har också fladdermöss här hemma, på vår vind, men jag försöker tänka bort dem. Att försöka få väg dem därifrån är ju mot lagen så det är som det är. Det jag tycker är otäckt är just det där att de kan komma rätt nära, det känns som om det viner ovanför huvudet. Jag vet att de inte flyger på mig, men det är otäckt ändå.

 7. Vi har också fladdermöss på vinden. De kryper ner invid skorstenen och jag tycker att de är charmerande. Men jag vill helst inte ha in dem i sovrummet som jag fick en sommar för ett antal år sedan.

  Det prasslade bakom rullgardinen mitt i natten och jag trodde att det var en tornsvala som hade hamnat mellan fönstret och rullgardingen (vi hade sådana där gammaldags fönster med kryss där vi bara hade överfönstret öppen under natten), som hände då och då. Så jag stegade upp halvt i sömnen, grep tag i den där ”tornsvalan” för att släppa ut den genom fönstret, bara för att direkt känna att jag hade en fladdermus i handen. Jag skrek till, släppte fladdermusen, som nog hade blivit ännu mer rädd än jag och for runt i rummet som en vettvilling en stund, medan jag snabbt kröp ner i sängen och drog täcket över huvudet.
  Kräket var så skräckslaget att när det hittade mellanrummet mellan taket och kakelugnen kröp det in där en stund. Då vågade jag mig upp ur sängen igen och släppte upp rullgardinen och kröp ner under täcket igen. När det varit tyst och stilla ett tag, flög fladdermusen ut i rummet igen och snart hade det hittat ut genom fönstret, varvid jag for upp och stängde detsamma.

  Jag gillar mina fladdermöss i huset, men vill varken ha dem i sovrummet eller i handen 🙂

 8. Vad stor den såg ut. De fladdermöss jag har sett när de flyger omkring ser betydligt mindre ut. Ute på landet har vi byggt fladdermusholkar så de kan boa i. De är rött söta. Fulsöta. Fast inomhus hör de inte hemma.

  Annica

 9. Lena: Din andra förklaring låter mycket troligare än den första. Vi gav faktiskt Fladdris lite nektarin också, men den gillade h*n inte alls.

  Panter: Vad jag förstår så kan man försöka få ut dem under en viss tid. Så här stod det på http://www.fladdermus.net: ”de enda tidpunkterna man får vidta åtgärder mot fladdermöss i hus är 15 april till 1juni, samt 15 augusti till 15 september”

  Johanna: Faktiskt känns det bra att vi släppte ut Fladdris. Jag tyckte h*n var lite läskig ändå.

  Kerstin: Huvva, vad otäckt! Tror jag ska stänga sovrumsfönstret hädanefter. Det vetter åt samma håll som köksfönstret där Fladdris tog sig in genom en glipa.

  Annica: Vad jag kan förstå tillhör vår Fladdris arten Nordisk fladdermus, som kan bli upp till 7 cm från huvud till bak. Nästan så lång var h*n.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *