Solidaritetsbloggen och Libanon

Farsan Baloo med sin solidaritetsblogg har beslutat samla pengar till Rädda Barnens projekt i Mellanöstern. Det tycker jag är ett utmärkt initiativ för att något försöka lindra situationen för de barn som sitter i kläm i krigets Libanon. Ja, det är den libanesiska sidan som behöver hjälp. Så här svarar Rädda Barnen på en fråga om varför inte de israeliska barnen får något av de insamlade medlen:

"Rädda Barnens uppgift är att kämpa för barnets rättigheter, oavsett vilket land de bor i eller vilken nationalitet de har. I en konflikt har vi fokus på barnets behov. Vi inriktar arbetet på att nå de barn som är mest utsatta och där myndigheterna inte har möjlighet att tillgodose behoven själva. I Mellanöstern-krisen är alla barn drabbade, men Israel kan självt ge de israeliska barnen och deras familjer det stöd de behöver, vilket inte är fallet i Libanon och på Västbanken-Gaza."

Här kan också du ge ett bidrag!
Det behövs otroligt väl, även om det bästa hade varit att helt slippa höra på nyheterna om de ständiga bombanfallen och i stället få höra något som t.ex.:

Vi avbryter nu sändningarna för att meddela att Israels regering med omedelbar verkan har beslutat att dra tillbaka alla sina trupper från Libanon. Ehud Olmert erkänner att det var ett stort misstag att över huvud taget gå in i Libanon och menar att det man genast borde gjort när man fick beskedet om de två tillfångatagna soldaterna skulle varit att ansöka om medlingshjälp hos t.ex. FN. Detta gör man nu och säger också att man tillerkänner Palestina rätt till Gazaremsan och Västbanken utan inblandning av israeliska trupper.

Samtidigt har Hizbollah medgivit att det var fel taktik att kidnappa de två israeliska soldaterna för att kräva av Israel att man skulle släppa tre libanesiska fångar, utan att man i stället skulle krävt medlingshjälp. Hassan Nasrallah lovar också att organisationens program ska skrivas om så att alla människor oavsett ursprung ska ges lika rätt till liv.

Därmed är kriget i Libanon slut och återuppbyggnadsarbetet kan inledas. Israel har lovat att sätta undan ekonomiska medel så att de sönderbombade byggnaderna och infrastrukturen i Libanon kan repareras eller byggas upp.

Nej, jag vet, det är verkligen önsketänkande det här, för vem har någonsin hört talas om någon politiker som bett om ursäkt och medgett att man haft fel i en konflikt av den här typen? Läget är lika låst som en trilskandes pc: Det är bara omstart som gäller.

Som många andra vill jag också rekommendera bloggen Trip to Lebanon som skrivs av Hanin Shakrah, en Malmötjej som gett sig iväg för att med egna ögon se vad som händer med de civila och till oss rapportera om de hemskheter som krig ställer till med. Vilken tjej! Och vilken skillnad att läsa hennes medkännande rapporter i stället för de torra fakta som vi får från vanlig media.


Andra bloggar om: , ,

2 reaktioner till “Solidaritetsbloggen och Libanon”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *