Sommarläsning

Sommarlovet är den tid på året då jag (och många med mig) har tid att läsa de böcker som stått i bokhyllan ett bra tag i väntan på mina läshungriga ögon. Och det har blivit en del sedan sommarlovet startade för knappt en månad sedan.

Eftersom jag varje sommar åker ner till Italien, har jag lagrat en drös böcker även där. Svårare är det att få hem dem till Sverige igen för det är så mycket annat som ska ner i väskan: salami, pesto, parmesan etc. I år hann jag med sex böcker under de två veckor jag var där. Jag diskuterade med yngste sonen om böckerna och han ville jag skulle anteckna hur många jag hinner läsa i sommar. Eftersom det är lätt att glömma titlarna när man läser så många på raken, tänkte jag lägga upp dem här på bloggen. I Italien läste jag följande:

Här hemma har jag sedan läst:

Två av böckerna handlar om fysik, kanske naturligt eftersom jag ju är lärare i bl.a. detta ämne. Elektricitet är en mycket intressant bok om man vill ha en historisk tillbakablick på hur vår användning av denna energikälla utvecklats. Av samme författare har jag också läst E=Mc² : Historien Om Världens Mest Kända Ekvation som även den ger en bra historisk beskrivning av fysikens framsteg.

När jag läste Bodil Jönssons bok om fysik, dök en undran upp: Hur kom det sig att hon började med fysik? Faktiskt är det inte många kvinnor inom detta ämne, speciellt inte på den nivå där hon är. För mig själv var det en ren slump att det blev fysikstudier och inte något annat ämne (men det berättar jag en annan gång).

Ännu en bok har naturvetenskaplig anknytning och det är Leonardo, en ganska tungläst bok tycker jag, med mängder av källhänvisningar. Författaren menar att Leonardo da Vinci var den förste moderne vetenskapsmannen. Själv tycker jag att han var den förste ingenjören av modernt snitt även om han höll sig till teckningar av sina uppfinningar.

Tre böcker är deckare och det är precis lagom avkoppling på sommaren. Helena von Zweigbergk har jag läst tidigare och gillar hennes fängelsepräst som löser gåtor.

Åke Edwardsson har jag också läst flera böcker av. Winterland är ingen sammanhållen deckare utan är en samling deckarnoveller, som jag ärligt talat inte minns mycket av nu.

Annika Bryns deckare köpte jag faktiskt endast för att jag sett hennes namn bland alla bloggar (dock utan att ha läst hennes blogg – nu åtgärdat). Den sjätte natten visade sig vara en spännande bekantskap och jag läser säkert fler av hennes böcker.

Sparvmolnet var däremot en urusel bok. Jag läste den endast för att jag inte hade någon annan inom räckhåll just då. Intriger och våldsskildringar i japansk miljö – nä, inget för mig.

Flicka med pärlörhänge har länge stått i min bokhylla. En varm historia om när konstnären Vermeer i 1600-talets Holland målar en berömd tavla. Jag ska för övrigt strax börja på en annan bok av samma författare: När änglar faller

Men den bok jag gillade bäst var Mandelkärnan. Jag har läst ganska många av Inger Alfvéns böcker, men det var ett tag sen sist. Extra mycket berörde den här boken mig eftersom hon spinner in sin berättelse i konsekvenserna av Argentinas militärkupp 1976. Flera av mina bekanta har berättat om de händelser som gjorde att de hamnade som flyktingar i Sverige. Nu är mycket av detta historia och det pratas knappt om Dagmar Hagelin, de galna mödrarna på Plaza de Mayo eller om de politiska fångarna som nu till stor del fått kompensation för sina lidande i de argentinska fängelserna.

Själv fick jag höra om många grymheter på plats när jag besökte Argentina 1987 och mötte flera av dem som drabbats av militärens härjningar i jakt på politiska motståndare. Tyvärr fortsätter de som har makt och vapen att behandla meningsmotståndare på samma grymma sätt – nu på andra platser på vår jord.

Förresten beställde jag nya böcker på bokus i förra veckan. Kanske, kanske de kommer idag.


Andra bloggar om: , ,

2 reaktioner till “Sommarläsning”

  1. Bra med lite mer tips! Men fysikböcker vore bortkastat på mig… fast ändå? Som sömnmedel, kanske?
    Kolla in mitt nyaste boktips om du vill småmysa och ha lite kul!
    Ett par av dina titlar har jag läst men jag läser så himla mycket att jag sällan kommer ihåg mer än titeln… och knappt det.

  2. Nja, jag tror faktiskt du skulle ha behållning av Bodil Jönssons bok. Den är egentligen skriven för icke-fysiker.

    Ditt tips om potens har jag tagit till mig 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *