Sjukvård här och där

Såg precis ett inslag på Aktuellt om hur olika sjukvården för flyktingar kan vara i EU-länderna. Bäst (för flyktingarna) är det i Italien och Spanien där alla har tillgång till gratis sjukvård. Och gissa vilket land som ligger sämst till? Förstås det rika landet Sverige! Jösses vad jag tycker illa om det här!

Ofta tror vi att alla har det så himla bra i Sverige och kan knappt tro att det kan fungera bättre i andra länder. Just Italien har jag god erfarenhet av och kan säga att det många gånger är otroligt mycket lättare (och billigare!) att få ordentlig sjukvård när man behöver det.

Nu sist när jag var nere i Italien hade en av min ex-mans mostrar ramlat och brutit sin hand riktigt otäckt och därför satt vi och pratade lite om hur hon fick vård. Bl.a. fick hon hembesök varje vecka av sjukgymnast – gratis! Det var knapp hon trodde mig när jag berättade att i Sverige måste vi först ringa upp en vårdcentral och boka tid, sedan själv ta oss dit , sitta och vänta och även betala mer än hundra kronor för att träffa en läkare. I Italien har varje person en egen husläkare som har mottagningstider då du kan gå dit och ställa dig i kö utan att boka tid. Du kan ofta ringa husläkaren för att hon/han ska komma på hembesök eller om det gäller ett recept. Behöver jag nämna att det är gratis?

Och dessa förmåner omfattar alltså även flyktingar!!!


Andra bloggar om: , ,

3 reaktioner till “Sjukvård här och där”

  1. Hallå

    En lite sämre sak med Italien är ju att de inte alltid är jättesnälla mot de båtflyktingar som tat sig över viken…

    Men jag håller med om att vi Svenskar har mycket att skämmas för när det gäller flyktingmottagning. Inte bara den ickevård de får!

    Tack föresten. Kul att vara tillbaka…

  2. Farsan Baloo: Båtflyktingarna har det verkligen inte lätt i Italien alla gånger, det är sant. Det gäller att komma in i landet.

    Panter: Jo, man tycker att vi faktiskt borde ha råd att ge även gömda flyktingar bra sjukvård.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *