Matbloggsinlägg

En gång i tiden jobbade jag som kallskänka. Jag kan nog säga att det var mitt första yrke även om jag aldrig fick någon utbildning på något hotell-och restaurangprogram. Det var pappas förtjänst (eller skuld) att jag började som kallskänksbiträde på den numera nerlagda restaurangen Storkällaren i Lund. Någon gammal lundabo kanske minns den.

Efter ett par månader sökte jag mig bort från "pappas restaurang" och hamnade i stället på Frostavallen utanför Höör, där jag kom att stanna i nästan två år. Mycket lärde jag mig om sillinläggningar, laxgravning, majonnäs- och hovmästarsåstillredning och framför allt hur man dekorerade de dagliga smörgåsborden som serverades till de otaliga konferensgästerna. Som sjuttonåring orkade jag med det ofta stressiga arbetet med arbetsdagar som ibland sträckte sig in på nattens småtimmar. Varannan helg var jag ledig och dessutom en heldag varannan vecka. Att dekorera smörgåsbordens delikatesser var roligt men jag ville vidare och slutade för att ge mig till sjöss. Fast det är en annan historia.

Det jag tänkte komma till är att jag numera tycker det är så vansinnigt tråkigt att laga mat, trots att jag tyckte så mycket om det förr. Speciellt under min ofrivilliga tillvaro som italiensk hemmafru tyckte jag om att planera måltiderna och göra maträtter jag aldrig tidigare gjort. Men nu, nu är det hemskt att ställa sig i köket och försöka ha lite inspiration. Jag är imponerad av t.ex. ilva som verkar ha nya recept ständigt och jämt, recept som hon villigt delar med sig av. Men ärligt talat så läser jag hennes blogg mest för de intressanta skildringarna av italiensk vardag och de vackra, underfundiga fotografierna som hon lägger upp tillsammans med sina recept.

Laga mat har för mig blivit ett sådant där tråkigt måste och jag väntar alldeles för ofta att tillreda något tills jag är vrålhungrig och då blir det i stället så här:
Jag öppnar kylskåpet för att se vad som finns hemma. Tar ut något som ser ut att duga till att mätta mig. Förståndig som jag är undviker jag helt att bre mig en enkel macka, för nyttig mat vill jag i alla fall ha. Oftast ligger där några grönsaker som jag plockar fram och funderar på om jag ska använda dem råa i en sallad eller om jag ska koka eller steka dem. Sedan undrar jag om det behövs något till grönsakerna och i så fall vad. Frysen öppnas och där finns oftast en hel del att välja mellan, men problemet är att det tar tid att tina och jag är ju jättehungrig så det går inte. Finns det då någon konservburk i skåpet då? Jo, oftast finns det väl det, även om det så gott som alltid är grönsaker det också. Men ok, grönsaker är ju väldigt nyttigt, så jag plockar fram majsburken eller svampburken och blandar i min sallad eller med mina stekta grönsaker.

Idag blev min lunch så här:
I kylskåpet hittade jag några gamla morötter som legat där sedan innan jag for till Italien. Dessutom fanns där ett halvt blomkålshuvud som återstod sedan jag lagade en sallad här om dagen. I frysen hittade jag inget intressant och snabblagat, men i köksskåpet fanns ett knappt halvfullt paket med röda linser som kokas färdiga på tio minuter. Perfekt! Delar av morötterna fick kasseras men det fanns kvar tillräckligt för min måltid. Jag skar upp dem i smala slantar och stekte dem tillsammans med blomkålsbuketter i lite olivolja. Torkad salvia och lite salt ströddes över och så i med de röda linserna och vatten. Det hela fick puttra i tio minuter och sedan blandade jag ner små ostkuber som jag hittade i kylskåpet.

Mmm, det blev faktiskt så gott så jag tror att jag ska laga till det en annan gång också. Om jag nu hittar samma ingredienser igen förstås.


Andra bloggar om: ,

3 reaktioner till “Matbloggsinlägg”

  1. Haha! Då är det fler än jag som tröttnat. Jag har väl aldrig direkt gillat matlagning men jag la verkligen manken till förr i tiden. Och nu? Enklast tänkbara… och helst på restaurang…

  2. jamen det dar kanner jag igen for jag tycker ju inte alltid att det ar kul att laga mat! jag gillar att hitta pa mat och att ata upp den, garna i sallskap! Din gronsaksgryta later valdigt god…och tack for dina gulliga ord!

  3. Va! Gillar ni inte att laga mat? Det var jag fullständigt övertygad om att ni gjorde, i alla fall ilva.

    Bloggblad: Det där med restauranger är ju toppen! Synd bara att det kostar så mycket 🙁

    ilva: visst, att äta upp maten är ju det jag också gillar mest, i alla fall om den är god 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *