Italienskt byliv anno 1997

Inspirerad av Thérèses (på bloggen Mitt liv i utlandet) inlägg om kvinnor och män i Spanien, kan jag inte låta bli att berätta följande sanna historia om en skandal med brutalt slut som inträffade i min gamla hemby samma år jag flyttade tillbaka till Sverige:

Det hände sig att två lärare i byns lilla skola blev kära i varandra.

Kvinnan var ganska ung och kom från en annan stad. Hon var ny på skolan och sågs väl inte med alltför blida ögon av de äldre lärarna som arbetat där många år och visste hur det skulle vara. Nymodigheter från den stora staden kunde de klara sig utan. I byn gällde den katolske prästens ord och inget annat.

Mannen hade arbetat där några år och bodde i grannbyn. Han var populär bland sina (mest kvinnliga) kollegor. Han var dessutom gift och hade barn. P.g.a. denna komplikation hölls förhållandet hemligt för omgivningen och de två älskande möttes i hemlighet i den stora Monza-parken när de skulle njuta kärlekens fröjder.

Förhållandet blev med tiden allt allvarligare och kvinnan började ställa krav på mannen, krav han hade svårt att tackla. Han hade ju sin fru och sina barn att tänka på. Till slut kom den vackra vårdag då kvinnan hotade att berätta för mannens lagvigda om deras förhållande. Mannen blev förtvivlad och utom sig av skräck. Vad skulle han göra? Familjelivet var för honom alldeles för heligt för att förstöras på detta sätt. Ja, hans ångest blev så stor att han tog till det han kunde för att tysta sin käresta: Han dödade henne. I Monza-parken. En vacker vårdag. Med en kniv han haft med sig eftersom han hade befarat detta.

Förstås togs han av polisen och visst dömdes han till fängelse. Men på skolan i den lilla byn samlade kollegiet in teckningar som barnen gjort till mannen och själva skrev de brev till honom. Han var ju så populär. Men om kvinnan sa de: "Det var väl det vi kunde tro. Hon gick ju alltid så utmanande klädd. I korta kjolar så att man såg hennes knän. Självklart att mannen inte kunde stå emot hennes inviter."

Själv har jag alltid undrat hur hans fru reagerade, något jag aldrig lyckats få reda på.


Andra bloggar om: ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *