Fredagsfyran v. 28

Temat för veckans fredagsfyra är väder och vind:


1) Vad är utetemperaturen hos dig just nu?

I skuggan visar nu termometern exakt 20 grader Celsius. Ganska kyligt.


2) Det har varit en väldigt varm sommar hittills. Vid vilken utetemperatur börjar det bli olidligt för dig?

Uppåt 40 grader är ganska olidligt, men så varmt har jag bara råkat ut för när jag bodde i Nicaragua (där var köldrekordet 20 grader!). Och så när jag reste runt i USA och hamnade i Salt Lake City där termometern stod på 104 grader Fahrenheit. I Sverige får vi knappast sådana temperaturer så här blir aldrig olidligt.

3) Att sola brukar vara skönt. Är du rädd för det allt tunnare ozonlagret?
Rädd är jag väl inte, men så är jag inte den som ligger och pressar i solen heller. Under mina år i Nicaragua lärde jag mig att alltid uppsöka skuggan. Det sitter fortfarande i så att jag faktiskt inte tycker det är speciellt skönt att sola.

Men faktum är att ozonskiktet måste täppas till om livet ska kunna fortgå i den form det befinner sig i nu. Fast vem vet, evolutionen gör kanske att vi anpassas till en miljö där vi tål högre halter av UV-strålning. Nä, det är nog önsketänkande, internationella överenskommelser är viktiga och ger också resultat om de följs, vilket inte är fallet alltid. Bovar som exporterar gamla, uttjänta, freonkylskåp till fattiga länder hoppas jag inte ska få operera ostört.

4) Vad tycker du om åska?

Det är bara skönt och ett underbart naturfenomen att beskåda. När jag var liten minns jag att jag rusade ut och ställde mig på vår innergård och lät regnet skölja över mig och alldeles fascinerad tittade upp mot himlen och njöt av blixtar och dunder.

 

Synd att min yngste son inte tycker likadant utan är livrädd och gillar inte alls de åskväder som är så vanliga på sommaren i Italien, där han befinner sig just nu. Innan jag lämnade honom där i år hade vi ett långt samtal om vad han skulle göra när det börjar åska.


Andra bloggar om: ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *