Tidningen i skolan

Läser gårdagens Sydsvenskan vid frukosten, eller rättare sagt de delar jag inte hann med igår kväll. Ja, jag vet att det är en morgontidning som man bör läsa samma dag den kommer ut och inte dagen efter. Men jag delar prenumerationen med mamma, som bor ett par kvarter härifrån och hon ska läsa den först. Morgnarna är för mig ganska stressiga så jag hinner ändå bara ögna igenom rubrikerna på första sidan.
      
Men idag är det söndag och då kan jag ta den tid jag vill för att läsa ikapp, innan mamma tittar in med dagens betydligt tjockare tidning. Jag tar god tid på mig idag och fördjupar mig i lördagens kulturdel och hittar intressanta artiklar jag klipper ut för att ta med till skolan och eleverna:

 • Daniel Sandström skriver en utmärkt betraktelse där han jämför folkmorden i Rwanda med det som nu sker i Sudan. Han avslutar med:

I Rwanda gick mördandet för fort för att världen skulle kunna förstå, i Sudan har det gått för långsamt för att någon ska reagera. Darfur har kallats ”ett folkmord i slow motion”.
Frågan är väl om det någonsin kommer att finnas ett folkmord som går i ett tempo som kan få världen att reagera i tid. Historien ger oss anledning att tvivla.

Den 10 maj anordnar bl.a. min skola Operation Dagsverke, och de insamlade pengarna går i år till just Rwanda.

 • Jag hittar en liten spalt med en lista över hur många kvinnliga chefer det finns i EU. Sverige ligger på sextonde plats. Lettland på första!

Bra att ta med till mattetimmen i sjuan där jag håller på med procenträkning.

 • En artikel har som rubrik "Forskare ifrågasätter risken med fågelinfluensa" och tar upp hur man tittar på fågelinfluensaviruset för att utröna vilka likheter det har med spanska sjukans virus. Oense råder bland forskarna.

Bra att ha i nians genetikundervisning.

 • Artikeln med namnet "Jag var helt sjukt uttråkad, typ" handlar om våra nya icke-sjukdomar, typ åldrande och skallighet.

Bra till åttans biologitimmar då vi ska syssla med människokroppen och dess sjukdomar.

Tidningen är en mycket bra källa till lektionsuppslag. Synd att jag bara hinner läsa den ordentligt på söndagarna. Och så funderar jag på om jag egentligen är ledig eller arbetar på söndagarna…


Andra bloggar om: skola, undervisning, tidningen i skolan

2 reaktioner till “Tidningen i skolan”

 1. Hej!
  Jag hittade din sida häromdagen, och tycker den verkar väldigt bra och särskilt intressant kanske, eftersom jag oxå är lärare. Igenkännandets glädje (eller sorg kanske?) över att jobba även en söndagförmiddag, dessutom Valborgsmässoafton…
  Gör inte det! Du ÄR ledig!!!
  Hälsningar Mina

 2. Välkommen hit Mina!
  Hmm, inte lät jag bli att jobba idag (första maj) heller för ingen annan rättar proven åt mig. Det är det här jobbet som aldrig syns för allmänheten utan bara de allra närmaste ser hur mycket man jobbar hemma.

  Fast jag tog en paus igår kväll med femtioårskalas. Nää, inte mitt – ännu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *