Påsklunch

Påsklunch med Italienbesök blev det idag. Jag var allt lite nervös eftersom det var bl.a. min f.d. svägerska som skulle komma och hon är ju en sådan där enormt fantastisk italiensk husmor som alltid lagar god mat och ser till att alla trivs.

Eftersom jag en gång i tiden jobbade som kallskänka så var det bara att försöka få tillbaka inspirationen som brukade infinna sig när de stora smörgåsborden skulle arrangeras. Idag blev det förätter med:

Inbäddade påskägg
dekorerade ägg på salladsbädd,

(På fatet la jag några hela salladsblad. Ovanpå dem ägghalvor som fick en klick av min hemlagade majonnäs. Några små räkor på majonnäsen, tillsammans med en liten skiva avokado, en skiva citron och en pytteliten persiljekvist. Dill hade jag glömt att inhandla annars hade det passat bättre.)

Jamón Serrano
spansk kallrökt skinka med tomater,

(Den spanska serranoskinkan råkade vara billig den här veckan annars hade det blivit den italienska parmaskinkan. Jag formade "rosor" av skivorna och la i rader på en vanlig tallrik av större modell. Mellan skinkraderna la jag tomatskivor som jag toppade med små persiljekvistar.)

Räksallad
och räksallad med hemmagjord majonnäs.

(Majonnäsen gör jag snabbt med en mixerstav. Blanda ett rått ägg med lite salt, några droppar lime eller citron och lite vinäger. Häll i en stråle med rapsolja medan mixerstaven får gå. En eller två minuter tar det så är allt klart och det blir en betydligt godare (och kanske nyttigare) majonnäs än den som inhandlas i tub eller burk. Om jag inte ska ha räkor i majonnäsen så tar jag ofta i en vitlöksklyfta också.)

Förgräddat bröd hade jag redan, men vid översättningen till italienska blev det lite fel. Inte säger man "pane prefabbricato", som jag tyckte det skulle heta.

Till huvudrätt hade jag redan spanat in ilvas Pollo con prezzemolo, som blev mycket populär. Till kycklingen gjorde jag något så svenskt som

Rosmarinpotatis
potatis, även om de gräddades lite osvenskt i ugnen tillsammans med olivolja och rosmarin, min favoritörtkrydda.

(Skala och klyfta potatisen. Lägg bakplåtspapper i en långpanna innan potatisklyftorna läggs i. Häll på olivolja och strö på torkad rosmarin (om man inte har tillgång till färsk sådan). Blanda ordentligt och sätt sedan in plåten mitt i ugnen i ca 225 grader. Efter ungefär 20 minuter är potatisklyftorna klara. Ta ut plåten och salta efter behag. Saltet kan inte tillsättas före gräddningen eftersom det drar ut vattnet ur potatisen. Jag gjorde det bara en gång.)

Till kycklingen och potatisen serverade jag en grönsallad med olivolja, salt och balsamvinäger.

Eftersom jag hittade några övergivna äpplen tyckte jag det var en bra idé att göra en smulpaj av dem. Ett recept som jag tar till när jag har ont om tid är följande:

Smält 100 – 150 gram margarin i en stor skål i mikrovågsugnen. Blanda ner 2 dl vardera av havregryn, socker och mjöl. Skala och skiva äpplena i tunna klyftor som läggs i en rund form. Strö över lite socker och kanel och blanda ordentligt. Smula över degen och sätt in formen i mitten av ugnen i 225 grader. 20 minuter senare är pajen klar. Idag serverade jag pajen med vaniljvisp, men det går förstås lika bra med glass eller grädde.

Förresten så var det just pajreceptet min svägerska ville ha efter avslutad lunch.

Hela lunchen tog drygt tre timmar att göra och i diskhon kunde man efteråt beskåda nedanstående (har förstått att det är populärt med sådan här diskhokonst på vissa bloggar):
Diskho

En trevligare bild är i stället den här:
Chokladägg

Ett stort chokladägg tyckte släkten att jag skulle ha. Månntro de betraktar mig som ett barn fortfarande? För i Italien är det mest barnen som får chokladägg på påskdagen.

2 reaktioner till “Påsklunch”

  1. Nu har jag återigen tittat på dina fina bilder. TV-kockarna kan ju bli gröna av avund. Så läckert!

    Jag minns skolans kokbok från 50-talet, där var ofta recepten gjorda enligt 3-6 personer/portioner, Kålsoppa, Grön ärtsoppa, Kålpudding, Får i kål, ja gu´vet allt. Numer bygger oftast recepten på 2-4 personer/portioner, å de´ ska va´ både de´ ena och de´ andra, som man aldrig har hemma i skafferiet.

  2. Jag tackar!

    I stället för att titta så mycket på vad recepten vill att man ska ha hemma, så är det bättre att göra tvärtom: Titta vad du har hemma och gör receptet! 🙂

    Det finns väl de receptsajter där man kan söka på ingredienser, eller hur?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *