Jobberbjudanden

Jag blev sen hem skolan idag. Sonen hann ringa ett par gånger och undra över varför jag inte kom, innan jag verkligen tog cykeln och trampade hemåt. Onsdagar innebär en tvåtimmars konferens innan arbetsdagen avslutas klockan 17. På väg hem går jag alltid förbi rektorsexpeditionen och just idag så satt båda rektorerna på plats. Jag blev inkallad och ombedd att slå mig ner för ett litet samtal.

– Vi hade tänkt att du skulle leda ett projekt i kommunen. Man har ju beslutat att vi ska bli bättre på matteundervisning och nu tycker vi att du är rätt person att organisera och vara kontaktperson för alla mattelärare. Dessutom har vi planer på en liten mattebiennal på höstlovet och den tycker vi att du ska hålla i.
– Ojdå, tror ni verkligen att jag klarar av det? undrade jag. Det krävs mycket tid till det och det vet jag inte om jag har.
– Men vi hade tänkt att du ska ha färre undervisningstimmar till hösten. Resten av tiden får du och några andra mattelärare för att syssla med det här projektet.
Ja, vad säger jag? Förstås är det ett frestande erbjudande som jag är benägen att tacka ja till. Att få utveckla matteundervisningen och organisera en liten mattebiennal tiltalar mig verkligen. Det är ju bara det att jag faktiskt har sökt jobb på annat håll och det vet rektorerna om.
Jag lovade att tänka på saken och var på väg ut igen, när en av rektorerna hade ytterligare en fråga:
– Jag skulle behöva din hjälp med schemaläggningen inför hösten. Det var XXX som sa att du är bra på att lägga schema och har den överblick som krävs för att se att allt fungerar som det ska. Förstås får du extra betalt för det jobb du lägger ner.
Och nu undrar jag hur det kan komma sig att jag efter nio års arbete och slit på min skola blir uppmärksammad på det här sättet. Plötsligt finns det pengar att lägga på projekt, vi som har haft ett stort sparbeting i flera års tid. För inte kan väl mitt beslut att söka annat jobb spela in? Eller?
Och vad händer om jag tackar ja till det här projektet och det sedan fattas pengar eller, hemska tanke, att det blir ett stort misslyckande och förvaltningscheferna inte blir nöjda?

Andra bloggar om: skola, undervisning, matematik

6 reaktioner till “Jobberbjudanden”

 1. Grattis! Dai, vaga satsa, forsakra dig om att det finns pengar och anta utmanandet! jatteroligt ju! Vad spelar det for roll om det ar for att du sokt annat jobb, det visar ju bara att de ar sa till den grad intresserade av att ha kvar dig att de fixar lockbete. Och om det gar i stopet sa far du val dra fram bitchen i dig och visa din manliga sida!

 2. Tycker du behöver en passande titel för din nya tjänst, men vad…ska fundera. Får återkomma.

 3. Klart du ska hoppa på det om du känner för det! Men. VAr mycket noga med att kontrollera HUR mycket nedsättning i tjänst du får, några 5-10 % kan det inte räcka med. Ska du därtill lägga schema, får de se till att betala ordentligt. Jag tror att vi lärare måste bli bättre på att kräva ersättning för det vi gör, och i alla fall här, får man faktiskt alltid det, bara man kräver. Tyvärr verkar det som om vi har lite svårt för att göra det, men läraryrket är ju faktiskt inte något kall som vi sysslar med för att vi så gärna vill arbeta alldeles ideellt. Oj, det blev lång och krångligt, men jag är precis på väg till en klassdag med bowling (en typisk språklärarsyssla) 🙂

 4. ilva: Tack, visst vågar jag och redan börjar idéer dyka upp. Men pirrigt känns det allt att plötsligt få så stort ansvar.

  Magistern: Projektledare kallas det visst när man leder projekt 🙂

  aha: Vad jag kan förstå blir det ca fyra klocktimmar per vecka som i stället för lektioner ska ägnas åt projektet, så det är mer än tio procent. Hoppas det ska räcka, men jag vet ju med mig att jag är den som gärna sitter i timmar om något är engagerande. Att timmarna är sammanhängande får jag kräva, annars fungerar det inte.

  Hmm, bowlingen kunde du väl haft på italienska. ”Dai ragazzi, tirate la palla!” 🙂

 5. Tråkig titel!;-) Kunde ha varit mer i stil med kommunal matematikkoordinator. Eller? En anledning, liten dock, till läraryrkets status är just avsaknaden av rejäla titlar.

 6. Magistern: Jag nöjer mig nog med den yrkestitel som står på anställningsbeviset: adjunkt. Jag tror inte den används så mycket numera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *