Drömmen värre än verkligheten?

Jag hade en mardröm i natt. Det händer inte speciellt ofta.

Kompetensutvecklingsdag:
Jag tillsammans med kollegor befinner oss på skolan. Av bespisningspersonalen blir vi erbjudna lunch om vi bara kan hjälpa till att skära upp älgsteken som ska serveras. "Visst, inga problem", säger jag, som en gång arbetade som kallskänka och har stor vana vid skärmaskiner. Efter första steken kommer nästa och så nästa och nästa och så står jag där och skivar förtvivlat för att hinna bli klar till lunchen ska serveras.

Vid lunchen slår vi oss ner vid de långa borden och blir serverade av bespisningspersonalen. Kött läggs på tallrikarna.
"Men", säger jag, "det här är ju inte älgkött. Det är ju kassler." Och så protesterar jag och undrar varför kompetensutvecklingsdagen ska ägnas åt att skära kött till bespisningspersonalen.
Någon annan lärare säger att jag ska vara tyst och inte protestera. "Vi måste ju göra som vi blir tillsagda och får inte lov att neka en arbetsuppgift. Då kallas det arbetsvägran och vi riskerar att bli uppsagda."
Jag blir ordentligt arg och menar att det verkligen inte är en lärares uppgift att vara även bespisningspersonal. "Det heter ju kompetensutveckling och då ska vi väl få sådan och inte sköta andras arbetsuppgifter", protesterar jag högt och tydligt.

Och så blir det plötsligt alldeles tyst runt mig och jag känner mig utfrusen av kollegorna. Det är bara jag som vågar protestera och de andra är så rädda att bli av med jobbet att de inte vågar stödja mig utan ser det som bäst att helt ta avstånd från det jag säger.

Som tur är vaknar jag och inser att det är en dröm och inte någon verklig händelse. Jag förstår också varför jag har den här drömmen. På sistone har det varit mycket turbulent på min skola med chefsbyten och rektorsbyten och inget är sig likt längre. Ingen vet längre vad som gäller och förvirringen är stor. Vi blir ålagda uppgifter som inte hinns med och igår fick jag besked om att den nye rektorn också blivit sjukskriven, vilket bl.a. betyder uteblivna medarbetarsamtal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *