Två morgnar i rad har jag vaknat till doften av nybakta bullar. Äldste sonen har varit i farten med bak och det är jag ju inte speciellt bortskämd med. Bullarna har han gjort i ordning kvällen före:
Smula ner 25 gram jäst i en bunke.
Strö över lite salt och häll på lite olivolja.
Låt stå ett tag tills jästen har löst sig.
Blanda ner 3 dl kallt vatten och rör om.
Tillsätt lite grahamsmjöl och sedan vetemjöl tills du får en deg som inte klibbar alltför mycket.
Baka ut degen till ungefär tolv bullar och lägg dem på en plåt.
Täck med en bakduk och sätt in plåten i kylskåpet över natten.
På morgonen sätts ugnen på 225 grader och plåten tas ut ur kylskåpet.
Grädda i mitten av ugnen i ungefär tio minuter.
Visst är det ljuvligt gott med varma bullar till frukosten?
Jaja, recept i all ära, men det är f-n i mig en konst att baka bullar. Det spelar ingen roll om jag följer receptet, det blir inte närheten så bra som min mors. Kanske är det mer övning jag behöver?;-)
Jo, det heter ju att övning ger färdighet. Eller hur, magistern? 🙂 Såväl när det gäller att baka bullar som att lära sig nya ord eller mattebegrepp.
Men vad härligt att vakna av nybakat. Vilken son!
Fast nu har han farit ner till sin restaurangskola i Milano igen, så jag får baka bullarna själv om jag vill ha sådana. 🙁
En sann historia
En manlig arbetskamrat (55 år) slog till och tog med sig hembakade kanelbullar till kaffet en dag. Stenhårda – funkade knappt även om man doppade.
Han var själv lite konfunderad över hur bullarna kunde bli så himla hårda! Han tyckte visserligen att bullarna stått inne ganska länge (45 min), men det blev ju ingen färg på dem, utom på den översta plåten. Han hade ju bytt plats på plåtarna flera gånger! Efter ca 45 min så tyckte han att bullarna dock fått hyfsat färg! Då stängde han av sin gasugn och ställde plåtarna med bullar att svalna på diskbänken.
Ja – så kan det gå om man aldrig bakat förr och inte heller haft någon mamma att lära sig av.
Sorgligt, men detta är faktiskt sant. Han blev mycket förvånad när han fick klart för sig att man inte skulle ställa in 3 plåtar i kall ugn och därefter tända ugnen.
Gasugn är ju också hopplöst att använda vid bak. Jag har aldrig fått bra resultat i alla fall.
Tre plåtar i en ugn kan man ju faktiskt ha om man har en varmluftsugn.
Jag hoppas arbetskamraten inte gav upp utan lärde av sitt misstag och bjöd dig på mjukare bullar en annan gång.