Semlor i kylan

Semlor

Vad göra när kylan sätter in? Jo, då sätter jag på ugnen och bakar. Åtminstone köket blir varmt och så doftar det så ljuvligt (om nu inte bakverken bränns vid förstås och det stinker kol i stället).

Söndagsbesökarna fick idag smaka på hemgjorda semlor. Någon ville inte ha grädde i sin, en annan ville slippa mandelmassan och en tredje ville bara ha liiite mandelmassa och liiite grädde. Önskemål lätta att uppfylla när semlorna görs hemma.

Som vanligt följer jag receptet som ges i Sju sorters kakor. Och som vanligt ger det mig perfekta bakverk. Nåja, nästan perfekta. Sonen tyckte jag skurit lite snett. "De smakar mycket godare när det är rakt", kommenterade han.

8 reaktioner till “Semlor i kylan”

 1. Egentligen är inte någon i vår familj speciellt förtjust i semlor, framför allt på grund av mandelmassan. Jag skippar den och blandar kanel, socker och lite grädde som fyllning, och så ännu mer grädde på det. En hit hos oss. Mmm, vad goda de ser ut förresten!

 2. Jag minns min bardoms underbara semlor, Walters (ett konditori i Södertälje på den tiden) semlor, berdömda i hela stan på den tiden. Vet inte om bageriet finns idag. De var stora och hade massor med grädde, och där vispade man på något sätt (hur man nu bar sig åt) ihop mandelmassan med grädden. De där semlorna var bara himmelska. Dem kan jag längta efter än idag fast det säkert var 30 år sedan jag åt en senast.

 3. Kerstin! jag brukade OCKSA kopa semlor pa Walters! Visst var det det som lag nedanfor Talje gymnasiet, nara bron? Tack for att du fick mig att minnas!!
  Susanna-snart skall aven jag gora semlor fast jag ar sa petig att det bara blir pa fettisdag men nu slog det mig att jag ar i Sverige da sa jag MASTE nog gora dem innan! Italienare ALSKAR semlor!

 4. aha: Det verkar gott det också. Påminner lite om hetväggen man äter här i Skåne: semla med varm mjölk och kanel. Fast då är mandelmassan ju med förstås.

  Kerstin: Jag gör fyllningen med inkråmet från bullarna, blandat med varm mjölk och riven mandelmassa. Det är godare än den hårda mandelmassan. Kanske blir det ännu godare med grädde i stället för mjölk.

  ilva: Jo, även i Brianza älskar italienarna semlor. Jag bakade många där och de var alltid lika uppskattade.
  Även jag brukar hålla mig till fettisdagen, men igår var det lite födelsedagsfest och jag orkade inte baka tårta.

 5. Ilva:
  Kul att du vet vilka semlor jag talar om 🙂 och jo det var bageriet nedanför gymnasiet, låg på första paralellgatan. Men nu har man ju byggt om radikalt där, med ny bro och ny breddad väg etc. Jag vet inte ens hur det ser ut numer. Dessutom hette skolan inte Täljegymnasiet då, utan vi kallade den HALIS, (=Högre allmänna läroverket i Södertälje), så det var länge sedan jag gick där.
  Vi knallade ner till Walters och köpte semlor på lunchen (efter att ha besökt skolmatsalen förstås, på den tiden blev det allvarlig räfst och rättarting om man inte gick och åt där), eller mumsade på en semla på vägen hem.

  Tror nästan jag ska försöka tillverka några sådan semla själv. Kan tänka mig att man egentligen bara vispade ner finmalen mandel och florsocker i grädden, vilket gav mandelmassmaken. Värt att testa om det fungerar.

 6. Tack gamla telgebor! jag harteroriserat mina släktingar och vänner, arbetskmrater och andra med att den enda goda semlan fanns i Södertälje. Så långt var det väll rätt men jag påstod att det var Tidermans semla och där vart det fel. Walters ja det var en annan butik där sist jag var där. Jag har försökt på olika sätt att göra dessa, mosat och mjukat upp mandelmassa med grädde och sedan vispa, ganska bra men inte som Walters. Man måste nog få en mjukare konsistens på mandelmassan och sen måste man ta mindre än om man lägger en klick i botten annars blir det för sött.

  Jag går vgenast och gör ett nytt försök..

 7. Tack gamla telgebor! jag harteroriserat mina släktingar och vänner, arbetskmrater och andra med att den enda goda semlan fanns i Södertälje. Så långt var det väll rätt men jag påstod att det var Tidermans semla och där vart det fel. Walters ja det var en annan butik där sist jag var där. Jag har försökt på olika sätt att göra dessa, mosat och mjukat upp mandelmassa med grädde och sedan vispa, ganska bra men inte som Walters. Man måste nog få en mjukare konsistens på mandelmassan och sen måste man ta mindre än om man lägger en klick i botten annars blir det för sött.

  Jag går vgenast och gör ett nytt försök..

 8. Hoppsan jag blev så upphetsad av minnet från Walters så det blev lite kladigt skrivet, ber så mycket om ursäkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *