La befana

Befana
Nu återstår bara några minuter på trettondagen, den dag som man i Italien firar mycket mer än här i Sverige.

Idag fick de italienska barnen besök av "la befana", en häxa som skänker presenter till alla barn som varit snälla. Till dem som inte varit så snälla ger hon i stället kol, svart som synden. Presenterna (eller kolet) läggs i en strumpa.

Det svarta kolet är numera utbytt mot svart godis, så att även de stygga barnen får glädjas.

På fotot ser ni den "befana" som hänger i mitt köksfönster. Hon kom däremot inte med varken presenter eller kol till mig. Jag funderar på vad jag egentligen vore värd, kanske lite av varje, liksom de flesta andra. Ingen är rätt igenom elak eller snäll, utan vi är alla en blandning av båda.

2 reaktioner till “La befana”

  1. Hit hittade hon i alla fall, men jag och maken fick förstås ingenting. Fast vi fick ju inte kol heller förstås. Barnen hade dock varit snälla. Lite skojigt det där med Befana, för de stora barnen trodde på henne långt efter det de slutat tro på tomten. Vågade inte riktigt vara säkra på att hon inte fanns 🙂

  2. Mina pojkar har nog aldrig trott på vare sig tomten eller la befana, men presenterna uppskattar de allt, antingen det är godis, ”una mancia” eller kol.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *