Trötthet och trötthet

Har de senaste dagarna tänkt mycket på trötthet och vad det egentligen är. Jag menar, man kan ju vara trött på så många olika sätt. Vad händer i kroppen när man är trött? Och varför händer det?

Den mest okomplicerade tröttheten är när man helt enkelt inte fått sova sina timmar och då vet jag ju att det är hjärnan som kräver ett visst mått av vila för att smälta alla intryck och lägga dem på rätt plats i hårddiskutrymmet. Det är ju ganska lätt att förstå. En fysikalisk trötthet.

Men vad händer när man får sova en konstlad sömn? Antingen av narkos eller sömntabletter. Vad är det medlen gör med hjärnan? Och varför är det så mycket jobbigare att vakna upp från en sådan sömn? Man är tung i hela kroppen och reaktionsförmågan urusel.

Och så den psykiska tröttheten. Ibland orkar man bara inte ta in mer i hjärnan, det är bara stopp. Koncentrationen brister och tankarna fladdrar på annat håll. Varför blir det så? Sådan trötthet upplever jag ofta på jobbet där kraven på ständig uppmärksamhet är stora. Varje liten brist i koncentration kan orsaka trubbel. Och egentligen kommer själva tröttheten inte förrän jag sätter mig ner.

Den trötthet jag upplever just nu är däremot av en helt annan art. Jag känner mig hur pigg som helst men orkar ingenting fast jag har hur mycket vilja och koncentration som helst. Går jag ut på en promenad får jag stanna flera gånger. Musklerna säger stopp. Och så efter en liten vilopaus är jag på gång igen. Korttrötthet!

Dagarna precis efter operationen hade jag ännu en typ av trötthet. En kombination av fysikalisk och psykisk trötthet. Varken kroppen eller hjärnan orkade någonting utan jag var totalt utmattad. Att hålla en bok framför ögonen var helt omöjligt. Hade någon hållit upp boken framför mig hade jag inte heller klarat att läsa den. Besökare satte sig vid sjukhussängen och pratade med mig, medan jag försökte koncentrera mig på vad de sa och hålla det i minnet. Jag lyckades dåligt. En sådan trötthet antar jag upplevs även av de som svälter. En slags apatisk trötthet. Kroppen har inte fått näringsbehovet tillgodosett och då kan den inte koppla alla nervtrådar rätt och saknar proteiner för att tillverka signalsubstanser. Kan det vara så?

Nog svamlat om trötthet nu.

2 reaktioner till “Trötthet och trötthet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *