Snö både här och där

Altan
Har precis lagt ifrån mig headsetet efter att ha pratat med sonen och f.d. mannen i Italien. Snön har vräkt ner där hela dagen och det börjar frysa på ordentligt. Jag antar att snökedjorna plockats fram inför morgondagens bilfärd till Linate-flygplatsen för att hämta oss. Snökedjor är det som gäller och inga vinterdäck inte.

Det tillhör ovanligheterna att det faller så mycket snö söder om Alperna och framför allt att temperaturen sjunker under nollstrecket. Men ok, det händer då och då och det är inget vidare trevligt i ett land som inte har så väl isolerade hus som vi har i Sverige. Min svärmors hus t.ex. har en stor altan och ut till den vetter stora dörrar med glasrutor. Dörrarna är dessutom inte speciellt täta utan det drar en ständig ström av luft underifrån. Under de kallaste månaderna ligger där stora "tygkorvar", som ska dämpa den värsta luftströmmen.

Fotot här visar hur altanen ser ut på sommaren och det är varmt. Då är det i stället värmen som ska stängas ute med persienner (taparelle) och långa draperier som ger skugga.

I morgon bär det alltså iväg till Italien igen. Jag har koll på vädret och fasar lite för att det ska blåsa så att Öresundsbron stängs. Då lär vi få svårt att komma över till Kastrup. Men oftast går tågen, även om bron stängs för biltrafik. Sen ska det ju klaffa på Kastrup också så att flygen kan lyfta. Det har hänt mig ett par gånger att vädret ställt till det, men det var länge sedan och jag litar på att tekniken har förbättrats på senare år. Annat är det på Sturup där man idag fick stoppa flygtrafiken.

2 reaktioner till “Snö både här och där”

  1. Buon viaggio! Det ar nog battre idag tror jag. Som det var i gar sa kanske du inte ens kunde fatt landa for de hade bara fa banor i gang! No comment om inomhustempen, sager bara det att det ar 14° dar jag ar just nu men man ar ju van!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *