Måndagssmog

Bilkaos
Milano är en stad på ca 3 miljoner invånare. De flesta av Milanos vuxna invånare har bil. En del familjer har t.o.m. fler än en bil. Utanför Milano bor även många bilburna familjer. Många av dessa pendlar in till Milano med sina bilar. När många bilar står i köer vid trafikljusen eller på motorvägarna in till storstaden samlas en hel del avgaser i luften. Luften blir snart ganska tung av partiklar och annat som kommer ut från bilarnas avgasrör när bensin och diesel förbränns.

Vad gör man då när luften blir så här svart och ogenomskinlig? Jo, man förbjuder helt enkelt biltrafiken i stadskärnan. Ibland får bara de som har en viss slutsiffra på nummerskylten köra och ibland förbjuder man all trafik förutom kollektivtrafik.

Hur är det i våra svenska storstäder med smogproblemet? Inte har vi väl kommit till samma nivå som i Milano? Eller?

Bilden här visar förresten hur man parkerar i Milano, dvs. i dubbla rader och gärna även på trottoaren. Hur man kommer ut därifrån har jag många gånger frågat mig.

3 reaktioner till “Måndagssmog”

  1. I Neapel sätter man sig i bilen och tutar tills någon kommer och flyttar på den bil som står i vägen, ibland har jag till och med sett att man lyfter undan bilar! Men du vet hur italienare är – de blir så glada över att ha någonstans att parkera att de struntar i att tänka på sedan, det ordnar sig alltid på något sätt, tänker de. 🙂

  2. Nä, i Neapel kör man om det går, varesig det är rött eller grönt. Är det lång kö lämnar man bilen där man befinner sig och promenerar till jobbet. Lite överdrivet, men det händer faktiskt.
    🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *