Läxdags

Sonens läxor gör mig matt ibland. Inte så att de är svåra för honom, men det är ju som förgjort att få igång honom ibland. I kväll var han ovanligt trögstartad. Trött var han så jag vet inte vad och då går det knappt att sätta sig med läxorna efter kvällsmaten.

Vissa gånger orkar jag knappt lirka med honom utan det slutar med att jag låter läxorna vara ogjorda. Men i kväll hade jag för en gångs skull en ängels tålamod. Vi satte oss vid köksbordet efter att disken var avklarad, jag med mattediagnoser att rätta och han med sin engelskläxa. Medan jag rättade klart satt han där och muttrade över hur onödig läxan var och tårarna nästan rann på honom av ilska över läxans ogjordhet.

När jag väl rättat klart tog vi itu med läxan och på fem minuter blev den klar. Vad den bestod i? Rita och måla två bilder av en groda! Först en som flaxar med armarna och sedan samma groda som flaxar med ett lakan.

Och sonen kanske har rätt i det han säger: "Det är ju inte engelska! Det är ju bild!"

Till saken hör att han anser sig vara den sämste tecknaren som någonsin existerat på vår jord. Inte lätt att då göra en sådan läxa.

3 reaktioner till “Läxdags”

  1. Tror att det är den allra sämsta förutsättningen för inlärning när eleven inte kan se något värde i, någon som helst nytta med det som ska läras/göras. Tycker att det är ett av läraryrkets stora utmaningar, just att diskutera med eleverna och visa dem vad det kan finnas för mening med att lära sig en viss sak. Förstår precis att din son tyckte att de var pest att måla en groda utan förklaring till varför. Det är ju inte alltid lika lätt att visa på en omedelbar nytta, men ofta tror jag att läxor och uppgifter ges av slentrian, utan att läraren själv tänkt igenom varför. Därmed inte sagt att sonens lärare inte kan ha haft en tanke med grodan 🙂

  2. Grodan ingår i en berättelse där de ska rita bilder till den färdiga texten. Kanske för att visa att de förstår den.

    Sonen tycker i alla fall att det är mycket roligare att plugga in glosor och fraser och klarar det med bravur till skillnad från ritandet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *