Grana Padano

Grana padanoVårt hem klarar sig inte utan en rejäl bit Grana Padano eller Parmigiano Reggiano i kylskåpet. Vid varje Italienresa eller besök därifrån fylls förrådet på med en vacuumförpackad bit. Läste på Cyberoasen för en tid sedan en fråga om hur man förvarar osten utan att den möglar och delar här med mig mitt sätt att förvara den:

Dela den stora biten i mindre, greppvänliga, delar. Svep in delarna i ett tygstycke, som t.ex. en handduk. Låt de mest färska och blöta sidorna ligga utåt, så att osten kan torka jämnt. Lägg in allt i kylskåpet.

Osten torkar lagom sakta och blir perfekt att riva efter ungefär en vecka. Är den för blöt fastnar det mesta på rivjärnet och den bryts lätt. Är den lagom torr, blir den lättare att få finriven.

Jag brukar oftast riva en bit åt gången och förvara den färdigrivna osten i en plastburk. Än har jag inte råkat ut för möglig ost, utan den blir perfekt till matlagningen. Hemma strör vi den över pastan, risotton, cous cousen och över allt vi bara kan komma på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *