TV-kväll med valkval

Hamnade framför tv:n hela kvällen i kväll. Det var dock svårt att välja program. Tänkte först se Gudfadern 2 som visades på fyran, men ville också se Molin-filmen på ettan.

 

Det blev inte någon av filmerna, för jag fastnade i stället för Why We Fight på tvåan, en dokumentärfilm om USA:s krigspolitik. Egentligen var det bara en mängd olika intervjuer med militärer, journalister, politiker, avhoppade militärer och CIA-folk och dessutom vanligt folk, både i USA och i Irak. Helhetsbilden av dessa intervjuer gjorde mig rädd. Tyngdpunkten i dokumentären låg på Irak-kriget, men man gav också en historiesummering av hur man i USA:s politiska kretsar på regeringsnivå bäddat för olika krig och invasioner. Inte någon amerikansk president verkar ha varit fredsälskare utan endast varit ute efter att som man säger ”försvara den amerikanska friheten och demokratin”, antingen det gäller att invadera Guatemala (1954) eller Irak (2003). En av de intervjuade liknade USA:s krigspolitik vid romarrikets utbredning och försvar av sina domäner. Jag är benägen att hålla med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *