Skolstarten ger rubriker

Det märks i media att skolstarten närmar sig. Eller det kanske bara är sammanträffande att man talar om sexualundervisning och förskolor? Pridefestivalen pågår ju och man har uppmärksammat den, som man tycker, undermåliga undervisningen om HBT-frågor, framtagen av RFSL.

 

Förskolorna togs idag upp i morgonnyheterna i P1. Skolverket säger att det fattas 4 400 förskollärare per år fram till 2009. Anledningarna är att de som utbildar sig till lärare kan välja om de vill arbeta inom förskolan eller grundskolan och p.g.a. löne- och statusskäl hellre väljer grundskolan samt att barnkullarna blir allt större och att barngrupperna blir mindre.

 

En tanke om det här slog mig. För några år sedan talades det om brist på grundskolelärare, nu om brist på förskollärare. För några år sedan fick kommunerna ett statsbidrag, även kallat Wärnerssonpengar, för att öka personaltätheten i grundskolan. I år får kommunerna ett statsbidrag för att satsa på förskolan. Tänk om man samtidigt (eller egentligen några år innan) kunde satsa på utbildningen av dessa personer som man ger bidrag för.

 

Och i förrgår kom ett brev med en påminnelse om att jag börjar jobba på torsdag. Fast våra elever kommer inte förrän den 22/8. Sju arbetsdagar ska vi syssla med annat än undervisning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *