Patent på grisar?!

Nu tycker jag allt det börjar gå lite väl långt med patentansökningar. Företaget Monsanto söker patent på levande grisar som de avlat fram. Forskare på Greenpeace upptäckte patentansökan som innebär att, om den beviljas, alla grisuppfödare måste betala royalties till Monsanto.

 

Även Sydsvenskan skriver om händelsen och har undersökt närmare vilka lagar som styr patentansökningarna. Och som det ser ut är det fullt lagligt.

 

Det är något sjukt i förfarandet med patentansökningar!

2 reaktioner till “Patent på grisar?!”

  1. Jag antar att det ändå inte går att ta patent på dom grisraser som redan finns, lika lite som man kan patentera redan kända uppfinningar.
    Vi har redan nu ett grisrasproblem på gång, eftersom man vill införa danska grisar i Sverige. Danska grisar växer fortare och ger bättre ekonomi, men svenska grisar är godare.
    Det är viktigt att maten inte tappar kvalitet.

  2. Som jag förstått det, är de grisar som man avlat fram med genteknikens hjälp just sådana som ska löna sig bäst och därmed lär de vara åtråvärda för grisuppfödare.

    Jag hoppas sannerligen att de låter bli de grisraser som redan finns, som våra svenska och en hel mängd andra fritt strövande grisar i den fattiga delen av världen. Men jag är osäker, eftersom jag vill minnas att man redan tagit patent på grödor som man kartlagt genetiskt. T.ex. Amazonas medicinalväxter som under hundratals år använts av den inhemska befolkningen. Om det är just Monsanto som tagit dessa patent vet jag dock inte. Ska försöka hitta mer information.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *