Orkaner och orkaner

Orkanstyrkor råder i USA och när orkanstyrkor råder i just det landet ger det stora rubriker i Sverige. Om orkanstyrkor råder i Centralamerika eller Karibien ger det sällan lika stora rubriker. Bara små rubriker.

Minns oktober 1988 när en orkan svepte förbi Nicaragua. Om jag minns rätt var styrkan inte mycket mindre än den som råder för Katrina. I alla fall var följderna katastrofala för det lilla landet även om orkanen bedarrrade när den kom in över land, vilket oftast sker med orkaner.

Rubrikerna i Nicaragua 1988 var olika beroende på vilken tidning som redigerade dem. Sandinisterna, som då satt i regeringsställning, blev av oppositionen anklagade för att utnyttja orkanen för att flytta ursprungsbefolkningen från Atlantkusten och att sprida lögner om orkanens framfart. Efteråt kom det förstås fram att man gjort rätt som evakuerat människorna. Otäckt var det ändå att det blev politisk pajkastning när människor dog och fick sina hem förstörda.

Så här skrev jag i ett brev hem till mamma om den orkanen, som fick namnet Joan.

4 reaktioner till “Orkaner och orkaner”

 1. (nu klarade jag det 🙂
  Jo det är ju precis som du säger, somliga katastrofer blir liksom inga rubriker, eller om de blir det så handlar de inte om de eländen som drabbar människorna utan om helt andra saker.

  Vad kan det bero på tro???

 2. Hmm, kan det vara oljan i det här fallet månntro?

  Det verkar ibland som om det är energifrågorna som styr mycket av maktförhållandena här i världen. Den som har tillgång till billig energi styr och hotas energitillgången ställs allt på ända. Och massmedia hänger på.

 3. hej jag är en tjej på 15 år och jag ska forska orkaner i skolan. så nu undrar jag om ni skulle kunna skriva lite om orkaner?
  Tack på förhand
  Kram carro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *