För många elever i särskolan

Sydsvenskan skriver om en utvärdering Skolverket gjort om särskolan. I särskolan kan en elev gå om den har någon lindrigare form av utvecklingsstörning och inte hänger med i den vanliga skolan. I grundsärskolan har elevantalet ökat med ca 70 % de senaste tolv åren. Orsakerna enligt Skolverket är bl.a. att de elever som är allmänt svaga i den vanliga grundskolan ofta erbjuds ett test och därefter en möjlighet att gå i särskolan om testet visar på behov. Observera att det är föräldrarna som har sista ordet om skolplaceringen!

 

Dessutom nämner man att kommunernas dåliga ekonomi gör att man inte alltid kan erbjuda den extra hjälp som de svagaste eleverna behöver för att klara studierna. Detta även om kommunerna enligt skollagen är skyldiga att ge alla elever de resurser de behöver. Budgeten sätter ofta stopp för detta.

 

Jodå, jag känner igen det här från min egen skola där såväl särskola som träningsskola är integrerade i den vanliga grundskolan.

Jag känner igen att man ofta vill testa elever av diverse skäl.

Jag känner till att de ibland bråkiga eleverna egentligen är i behov av extra stöd, men att det inte finns resurser till detta.

Jag känner till att vi på min skola fått ett sparbeting på 700 000 kronor innevarande budgetår.

 

Och jag är fulltändigt övertygad om att alla elever med rätt hjälp skulle klara baskunskaperna i den vanliga grundskolan. Enskild undervisning, i smågrupper eller i vanlig stor klass. Att sätta elever i särskolan är kanske en lösning budgetmässigt, eftersom de verkligen får bättre stöd p.g.a. att resurserna är större där, men de får möjligen dras med en stämpel som utvecklingsstörd för hela livet. Även om de med rätt hjälp hade klarat den vanliga grundskolan.

4 reaktioner till “För många elever i särskolan”

 1. Det är synd att du rubricerar med nåt så negativt laddat som ”svammel” – för det tycker jag inte alls det känns som. Vore ju synd om läsaren ställer in sig på just ”svammel”.

 2. Fast det är så bra rytm och allitteration ju! Inte låter det lika bra med t.ex. ”Sassas samlade snack”. Har du något annat förslag tro?

  Ordets klang kan kanske förändras? Sånt händer. Sååå negativt tycker jag inte svammel är att det skulle kunna avskräcka någon från att läsa här. Du hittade ju hit. Var det titeln?

  Ha det bra!

 3. Okej – det var titeln, jag erkänner. Men jag hade väntat mig en ung flamsande ostrukturerad smink- och killblogg.
  Fast det gör ju inget att jag blev glatt överraskad.

 4. Du skriver:
  Och jag är fulltändigt övertygad om att alla elever med rätt hjälp skulle klara baskunskaperna i den vanliga grundskolan

  Och jag håller med dig fullständigt! Min son går i grundskolan, men får nog lov att dras med stämpln ”utvecklingsstörd” i alla fall 😉
  Vi vet att den vanliga skolan är den bästa lösningen för honom och många fler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *