Värme och värme

Det är varmt i Sverige. Vattningsförbud har införts på flera platser. Bränder härjar. Pooler och stränder är överbefolkade.

 

Pratade varma somrar med tioåringen idag och han lyssnade intresserat på mig när jag berättade hur det var när hans storebror föddes och när han själv föddes. Pojkarna är födda i olika länder och inget av dessa länder är Sverige (av vilket man kan dra slutsatsen att de räknas som invandrare i vår svenska statistik).

 

Storebror föddes en majdag för femton år sedan i ett hett Nicaragua där regntiden ännu inte hade börjat och temperaturen låg på ca 40 grader. Det var verkligen varmt! Vi somnade på kvällarna till ljudet av en brummande fläkt (om det nu inte var strömavbrott). Duschens enda kran (man kallade det kallt vatten) skruvades på åtminstone tre gånger per dag: På morgonen för att skölja av nattsvetten, före lunch för att få bort förmiddagssvetten och innan det var dags att sval gå till sängs under det uppsatta myggnätet ovanför sängen.

 

Lillebror föddes en junidag för tio år sedan i Italien, där temperaturen sakta hade stigit till 35 grader. Jag berättade att vi satt i den svala stenkällaren där jag ammade honom. En något mindre högljudd fläkt fick införskaffas och efter en dryg månad flög vi till ett betydligt svalare Sverige.

 

Så egentligen tycker jag att den här sommarvärmen vi har just nu är mycket behaglig! Måtte den vara ända till jul!

2 reaktioner till “Värme och värme”

  1. Jo, nu är regnet på väg i södern och friskar upp den gula färgen som gräsmattorna har antagit den här sommaren. Visst behövs det regn!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *