Iraks nya grundlag fråntar kvinnor deras rättigheter

Lyssnade inte så väldigt aktivt på P1:s Godmorgon Världen (drygt 34 minuter in i programmets första timme) i förmiddags, men uppfattade i alla fall ett inslag om Iraks nya grundlag som håller på att färdigställas. Sökte mer information och hittade en artikel skriven av Thalif Deen på Inter Press Service (IPS) nyhetsbyrå (på engelska). Artikeln tar upp det faktum att förslaget till ny grundlag kommer att försämra kvinnornas situation, eftersom den bygger på sharia-lagarna och därmed fråntar kvinnor t.ex. möjligheten till skilsmässa, som endast männen får möjlighet att begära. Länk till samma artikel på spanska. Även Flamman skriver om nyheten.

 

Charlotte Bunch (Center for Women’s Global Leadership) i USA menar att Irak:s kvinnor hade långtgående rättigheter under Saddam Hussein, men att dessa nu fråntas dem. Hon anser att det är Bush-administrationen som ska hållas ansvarig för detta, eftersom man före invasionen sa att kriget skulle gynna kvinnornas rättigheter.

 

Basma AlKhateeb, som representerar FN-organet UNIFEM, vädjar om hjälp med påtryckningar på dem som arbetar med grundlagen, så att den förändras och tar hänsyn till kvinnornas rättigheter. Utkastet ska vara klart den 15 augusti och den 15 oktober ska en folkomröstning äga rum.

3 reaktioner till “Iraks nya grundlag fråntar kvinnor deras rättigheter”

  1. Jag är inte förvånad, men besviken.

    Intressant är hur man skall reagera nu. Demokratiska val i Irak kommer alltid att se till att shia-muslimerna kommer att få majoritet i regeringen eftersom landet består av cirka 80 shia-muslimer.

    Och bland shia-muslimer ligger kvinnorättigheter som en obetydlig fråga.

    Så… hur ska västvärlden regera?

  2. Sorgligt, sorgligt. Men nu tänker väl inte USA ingripa, det handlar ju bara om att kvinnor förtrycks. Annat är det när oljan blir dyrare.

  3. Ja, frågan är om västvärlden är så mycket mer intresserad av irakiska kvinnors rättigheter. Tror inte heller UNIFEM är så starkt. Dock verkar det finnas en hel del kvinnogrupper i Irak som gör vad de kan för att påverka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *