Glyfosat åter tillåtet för gemene man (och kvinna)

År 2002 beslutade kemikalieinspektionen att de bekämpningsmedel som innehåller glyfosat skulle klassas på ett sätt så att de bara skulle bli tillgängliga för yrkesmässigt bruk. Det gäller produkter som t.ex. Round Up och Rambo. Anledningen är att privatpersoner oftast använder medlen alldeles fel så att gifterna sprids alltför mycket. Kemikalieinspektionens beslut överklagades av de tillverkande företagen och hamstringen av medlen ökade.

 

Läser idag på sveriges radios hemsida att kemikalieinspektionen fått ge med sig och nu är det alltså fritt fram för vem som helst att använda medlen igen, trots att man kanske inte vet hur man ska handskas med dem. Företaget Monsanto tillverkar Round Up, som undersökts beträffande sin giftighet. SVT:s vetenskapsnyheter redovisade resultatet i april och det antas att det är ett hjälpämne (polyetylenglykoltalloljaamin) ingående i Round Up som är den giftiga substansen.

 

Banverket använder Round Up vid ogräsbekämpning av banvallarna, men flera kommuner, däribland Sundsvall, har stoppat besprutningen just med tanke på miljön.

 

Och jag undrar varför vanliga trädgårdsodlare inte kan rensa ogräs för hand, i stället för att använda de här bekämpningsmedlen. Är det verkligen nödvändigt med dem? Och vill man nu slippa rensa för hand så finns miljövänligare alternativ. I min hemkommun används t.ex. ogräsättika av parkförvaltningen, efter beslut i kommunalfullmäktige.

2 reaktioner till “Glyfosat åter tillåtet för gemene man (och kvinna)”

  1. Hej
    Vilket prakfullt övergrepp!!
    Sundsvall har givit tillstånd att spruta banvallarna.
    Har inte mina barnbarn rätt att vistas i en giftfri miljö?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *