Fredagsfyran vecka 27 -05

Dags för en fredagsfyra igen:

Temat denna vecka är rymden

 

1. Är det viktigt att vi fortsätter utforska rymden trots de höga kostnaderna?

Ja, eftersom rymdforskningen hittills alltid gett andra nyttiga bieffekter, som t.ex. nya värmeisolerande material eller utvecklingen av datorer. Annan forskning bedrivs också i rymden (p.g.a. den starkt minskade gravitationskraften) som ger oss andra nya material som t.ex. supraledare. Människans nyfikenhet kommer alltid att föra henne ut från det kända till okända, om det så är rymden långt utanför vårt klot.

 

2. Kommer människan någon gång lyckas kolonisera rymden?

Det tror jag alldeles bestämt kommer att ske så småningom, även om just jag kanske inte får vara med om det.

 

3. Är vi ensamma eller finns det liv på andra planeter?

Visst finns det liv någon annanstans i universum, det tror jag alla forskare är överens om numera. Den stora frågan är hur detta liv ser ut. Just detta ämne har fått en alldeles egen inriktning inom astronomin och kallas astrobiologi.

 

4. Kan himlakroppar påverka vårt liv på det sätt som astrologerna tror?

Näpp, det tror jag inte dyft på! Dvs. att de skulle påverka våra liv, men däremot att de påverkar våra kroppar enligt Newtons gravitationslag, så att vi står stadigt på jordklotets yta och kräver en viss flykthastighet för att kunna lämna denna blåa planet och t.ex. fara upp till månen och genast känna oss mycket lättare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *