Skolavslutning

Har förstått att de flesta av Sveriges skolor tagit sommarlov fr.o.m. i morgon. Så är inte fallet i min kommun utan eleverna får vänta ytterligare två skoldagar och inte förrän på tisdag den 14 juni är skolavslutningsdagen här. Vi lärare får vänta ytterligare en vecka på det efterlängtade sommarlovet.

 

Skolan ska vara icke-konfessionell, dvs. vi får inte låta t.ex. en präst predika på avslutningen. Den blomstertid nu kommer är en psalm, som egentligen inte bör sjungas enligt de reportage som sänts i radio idag. Tittar man på skolverkets hemsida, ser man att det inte behöver tolkas så, utan att vi mycket väl kan låta elever sjunga med i psalmens sommarbudskap, även om guds namn nämns där. Och det skulle faktiskt känts mycket fel att utesluta just den psalmen en sådan dag.

 

För övrigt har jag noterat att jag i blogstafetten fått i uppdrag att skriva om just skola och religion. Leo Kommenterar gav mig denna uppgift som jag snart ska gripa mig an.

2 reaktioner till “Skolavslutning”

  1. Jo, stämmer gott att skolorna i mina trakter tagit sommarlov. I någon liten grannkommun var avslutningen redan på torsdagen för att inte kollidera med andra ”viktigare” avslutningar.

    Jag ser att det är fler skolor än hos er som blandat in religionen i avslutningshögtiden. I Habo kyrka, Västergötland, på gränsen mot Småland, så fanns både bön och välsignelse med.

    Prästen försvarar sig med att han inbjöd de som ville till dessa ”avsnitt”…. Skolverket tycker det är att tänja på gränserna – så gör även jag!

    PS! Jag håller på att byta blogg-sajt….
    /Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *