Närvarobonus, får det ner sjukskrivningarna?

Vilken tur att jag (ännu) inte hakat på det där med podcasting. Min röst kommer och går efter eget behag och vill inte hänga med på det jag säger idag. Mina elever skrattade gott när jag lekte jeopardy med dem (har min egen lilla variant för att roa dem den här sista skolveckan) och orden inte kom som de skulle.

 

Förstås är det förkylningen jag drabbades av som även satt sig på stämbanden, lärarnas oumbärliga redskap. Det är inte första gången jag går till jobbet och är sjuknärvarande och drabbas av röstbortfall. Det är svårt att utebli så här i slutet av läsåret då betyg ska sättas, kontrolleras och skrivas under och planerade utflykter genomföras, så jag har stoppat i mig febernedsättande piller och glatt gått iväg.

 

Lyssnade just i eftermiddags på P1:s Studio 1 som bl.a. handlade om denna fråga. Närvarobonus ges av bl.a. Lear Corporation för att få ner sjukfrånvaron. En frisk anställd får 1400 kr mer i lön varje månad än en sjuk anställd. Jag skulle säkert utan problem kvala in för att få denna närvarobonus. I alla fall när jag drabbas av en förkylning. Värre skulle det vara om jag som för två år sedan försökte ta mig till jobbet trots att jag i två nätter legat sömnlös av magsmärtor. Trodde det var magkatarr, men när jag inför tanken på ännu en sömnlös natt till slut åkte in till sjukhuset, opererades jag akut för gallsten och lever numera gott utan gallblåsa. Fortfarande förstår jag inte hur jag över huvud taget kunde tänka på att ta mig till skolan i det tillstånd jag befann mig. Sjukskrivning i tre veckor blev det och då hade jag verkligen missat en eventuell närvarobonus med god marginal.

 

Näpp, ingen närvarobonus för min del! Det drabbar bara de svagaste som verkligen skulle behöva pengarna och därför skulle haft en mycket hög sjuknärvaro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *