Fläderblomssaft

FläderblommorNu när mörkret är på väg tillbaka den här längsta dagen på året 2005 tar jag min första sommarlovsdag. Yngste sonen och jag inledde dagen med att cykla ut till vårt fläderställe och plocka en papperskasse full med fläderblomsklasar som vi sedan la i socker- och citronlag. Mitt traditionella recept är:

25 blomklasar
2 citroner
1 liter vatten
1,5 kg socker
60 g citronsyra

Socker och vatten kokas upp. Under tiden rensas blomklasarna och läggs i en stor bunke. Citronerna rivs ovanpå blommorna och citronsaften pressas även den ovanpå. När sockerlagen kokat upp tas kastrullen från spisen och citronsyran hälls i under omrörning. Den heta sockerlagen hälls ovanpå blommorna i bunken och rörs om. Efter avsvalning förvaras saften svalt i 5 – 7 dygn. Den silas sedan genom handduk eller silduk och hälls på flaskor. Jag brukar frysa saften i små plastflaskor för att ha färsk saft hela året.

Fläderblomssaft förknippar jag oftast med mina år i Italien då jag introducerade bruket att göra saft av dessa väldoftande blommor. Min f.d. man har fortsatt traditionen att göra saft av fläderblommor och även gjort sin egen variant på akaciablommor, som blommar ungefär samtidigt i Italien, dvs. i slutet av april.

Förresten heter det inte fläder här i Skåne utan hylle!

3 reaktioner till “Fläderblomssaft”

  1. Åh! Det är så gott med flädersaft. Vi har tyvärr ingen egen fläderbuske än, men vi ska sätta en här någonstans i trädgården. Flädern växer tyvärr inte vild häromkring. Vi har dock en granne som har en jättebuske, ja nästan ett ”flädersnår”. Jag känner dem eg. inte, men jag kan nog inte hålla mig utan sk nog tigga mig några klasar av dem… De verkar inte använda den alls…

  2. Visst, det stämmer att flädern, den äkta (sambucus nigra) bara växer vilt här nere i södern, men ändå vill jag minnas att jag plockade blommor även när jag bodde i Stockholm. Men det kan förstås ha varit förvildade buskar.

    Fråga du dina grannar! Du kan ju alltid bjuda på saft efteråt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *