Betygstider

Förkylning drabbade mig igår mitt i allt jobb med betygssättningen. Släpade mig i morse iväg till skolan ändå, eftersom ingen annan kan lämna in de betyg jag satt. Jag är enväldig domare och sätter de betyg jag tycker eleverna är värda. Vilken makt jag har egentligen! Tänk om jag inte är rättvis. Tänk om jag sätter ett för lågt betyg eller ett alldeles på tok för högt. Usch ja, ibland undrar jag om det är rätt. Sätter jag ett för lågt betyg kommer eleven kanske inte in på det gymnasieprogram h*n vill. Sätter jag ett för högt betyg kommer h*n in men klarar inte av att komma ut.

 

Nåja, jag diskuterar betygen med de berörda och oftast så stämmer min bedömning med vad de själva tänkt. Men ibland ändrar jag efter att vi diskuterat, oftast uppåt. Men då ska argumenten var väl genomtänkta.

4 reaktioner till “Betygstider”

  1. Känner igen känslan, fast någon gudagåva känns det verkligen inte som, snarare ett tungt ansvar! Min korta erfarenhet säger mig att det väldigt sällan blir fel betyg, kanske man någon gång tagit i lite för mycket med en elev som kämpat hårt. Har man som lärare ordentligt dokumenterat resultat i förhållande till betygskriterierna brukar det vara ganska lätt att sätta betygen. Fast det finns förstås alltid de där tre-fyra betygen som på något sätt blir fel, hur man än gör.

    Förstår att det är jobbigt att sätta betyg i grundskolan, med tanke på att det ska fungera på gymnasiet sedan. Kanske betyget från nian är ännu viktigare än slutbetyget från gymnasiet, på sitt sätt? Jag har undervisat så många elever som fått alldeles för höga betyg från grundskolan, elever som inte ens skulle ha varit godkända där, och som mått riktigt, riktigt dåligt när de märkt hur långt ifrån sina klasskamrater de legat.

  2. Jo, jag håller allt med dig aha att betygssättningen är ett stort ansvar där man verkligen måste tänka igenom mycket noga det man bedömer och ha betygskriterierna klara framför sig. Att en del ibland får alltför höga betyg vet jag händer och jag träffar ibland gymnasielärare som kommenterar att en del elever inte klarar av det de förväntas kunna med ett godkänt i t.ex. matte.

    Jag träffar då och då också gamla elever och det har hänt att någon av dem faktiskt klarat VG trots att de bara fått G av mig. Då får jag allt lite dåligt samvete för att jag inte satt högre betyg, men resonerar också som så att det ofta händer väldigt mycket sommaren innan de börjar gymnasiet. Och deras motivation blir en annan på gymnasiet, förhoppningsvis.

    BiKupa: Jag har bara valt designmall bland dem som fanns. Inget eget skapande alltså.

    Kaleido: Nej, ingen berusning alls! 🙂 Den får jag av vinet jag ska pimpla på sommarlovet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *