Vad ska väck? Barsebäck! Vad ska in? Sol och vind!

Barsebäcks andra reaktor ska tas ur drift på tisdag. Eller inte. Det har kommit in över 300 överklaganden eftersom det inte gjorts någon miljökonsekvensanalys innan beslutet om stängning togs.

För egen del röstade jag 1980 på linje tre i folkomröstningen om kärnkraft, dvs. för en avveckling snarast möjligt. Nu vann ju linje två, kompromisslinjen, och en utökning av kärnkraften skedde till tolv reaktorer och nu är vi inne i den fas som lovade en avveckling av kärnkraften. Redan har Barsebäcks första reaktor stängts av, även det utan en miljökonsekvensanalys.

Anledningarna till att jag röstade för en snabb avveckling var inte att jag är rädd för en eventuell kärnkraftsolycka utan för att man satsat på en icke-förnybar energikälla. Uranbränslet kommer ju, liksom oljan, att en dag ta slut. Satsning på förnybara energikällor som varar måste bli större. Och då finns det i stort sett bara sol, vind och vatten. Den andra anledningen till mitt beslut i folkomröstningen var att man ännu inte löst frågan om slutförvaringen av det högaktiva avfallet. Jag tror inte heller att man verkligen kan förvara det så säkert som man bör göra.

5 reaktioner till “Vad ska väck? Barsebäck! Vad ska in? Sol och vind!”

 1. Nej bevare mig väl för fossila bränslen!
  Egentligen tror jag att vi måste komma ifrån de stora och så känsliga energisystemen som bara gör oss mer och mer sårbara. Min dröm är att skapa små lokala energiverk drivna med, just det, förnybara energikällor. Och visst är de på väg. Vindkraftverken, solcellerna och solfångarna. Det finns säkert mängder av olika små system man kan utveckla med ny (och gammal) teknik. Jag är trots allt optimist! Se bara på hur bränslecellen utvecklats!

 2. Det är underligt att det är just miljövännerna som vill avskaffa kärnkraften när det är uppenbart att alternativen är så mycket mer skadliga för miljön.

  Jag hade väntat, kanske i 50 år, och utvecklat vindkraften under tiden. Då skulle nedläggningen av kärnkraften inte vara fullt så kontroversiell.

  Just nu känns det bara dumt att stänga Barsebäck. Skulle tro att det ligger en hel del politik i det hela, danskarna hatar ju reaktorn.

 3. Nu lär det ändå stängas vid midnatt i morgon eftersom regeringsrätten avvisade de överklaganden som kommit in. Jag hoppas faktiskt att det blir fart på utvecklingen av andra energikällor i och med stängningen, men hyser liksom du Naseer, mina tvivel. Att danskarna skulle ha påverkat beslutet om nedläggning är jag inte helt säker på. Förr var motståndet stort men inte nu längre. Och i praktiken tar det ytterligare tjugo år innan Barsebäck är helt ”lucket”.

 4. Linje 2 var ingen kompromisslinje, i varje fall inte mellan ett ja och och ett nej.
  Linje 1, 2 och 3 betydde alla nej, med fast med olika avvecklingstider. Linje 1 och linje 2 hade samma avvecklingstid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *