Sex och samlevnadsundervisning

Strax före sommarlovet, dvs nu, är det alltid lite svårare att motivera högstadieelever att plugga. Som NO-lärare är det då alltid tacksamt att välja ett ämne som alltid, alltid intresserar tonåringar och gör att de har massor av frågor och lektionerna flyter på utan kommentarer om när timmen är slut eller vad det är för mat idag. Ett sådant ämne är sex och samevnad, som jag brukar planera in de där sista veckorna före sommarlovet då solen lyser, värmen är på väg och ledigheten är inom räckhåll.

Den här veckan inledde jag temat med min sjua och det var först ett gäng mycket fnittriga killar och tjejer som spända väntade på att jag skulle rodna när jag pratade sex med dem. Men tji fick de, just det här ämnet är så himla roligt att undervisa i för att man kan få in så mycket av det som händer runt eleverna och i dem. Roligt är det också att se att det faktiskt blir ganska naturligt att prata sex för de allra flesta efter att den första fnittriga perioden lagt sig.

Jag brukar inleda med att, i tjej- och killgrupper, låta dem fundera på vad kärlek egentligen är och därefter låta dem försöka komma på så många ord som möjligt för mannens respektive kvinnans könsorgan. Efter en gemensam redovisning av alla ord, som en del elever har mycket svårt att säga högt, brukar fnittret ha lagt sig. Kärleksbegreppet utvidgas också så småningom till att gälla mer än sex.

En annan rolig övning att göra med eleverna är att kolla upp var de hittills fått sin kunskap om sex och samlevnad. Oftast är det via kompisar och skola och mycket sällan från föräldrar. Då tänker jag att visst är det tur att vi inte lever i 1930-talets Sverige då Elise Ottesen Jensen (Ottar) kämpade för att upplysa gemene kvinna och man om preventivmedel. Numera är vi skyldiga att undervisa i detta ämne. Själv minns jag från min egen högstadietid en rodnande lärare i nian som knappt visste vad hon skulle säga till de fnittriga elevrna. Tack och lov att det blivit så mycket lättare att prata öppet om sex så att eleverna faktiskt får en vettig undervisning i detta ämne där det finns så många missuppfattningar, spridda av kompisar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *