HIV-vaccin

Jag undrar hur han vågar, Erik, som det berättades om i Vetenskapsmagasinet i kväll. Han är en av testpersonerna i Sverige som gratis ställer upp för att få fram ett vaccin mot HIV. Jag hoppas verkligen att man lyckas och att Erik inte ställer upp i onödan.

Det är svenska och tanzaniska forskare som tillsammans prövar en ny metod att få fram vaccin mot den här fruktade sjukdomen som hotar att ta död på så många som en fjärdedel av vissa afrikanska länders befolkning. Efter att vaccinet testats här ska en grupp poliser i Tanzania få testa det innan man börjar vaccinera befolkningen.

Ordet vaccin kommer förresten från det latinska ordet vaca, som betyder ko. De första avdödade antikropparna levande virus som människor vaccinerades med kom från kokoppevirus, ett virus som påminde om smittkoppevirus. Därav namnet vaccin på företeelsen.

Förresten så gick en räknare på tv-rutan under det tio minuter långa inslaget. Räknaren visade hur många som hann bli smittade av HIV-viruset under denna tid: 88 stycken. Allt enligt statistikens lagar.

2 reaktioner till “HIV-vaccin”

  1. Det är ju inte avdödade antikroppar som man vaccinerade med. Det var levande kokoppevirus… Man tog guck från kopporna och pickade folk i skinnet med det.

  2. Ojdå, vilken tabbe av mig! Visst var det levande kokoppevirus. Det vet jag ju egentligen. Fel i farten blev det när jag skrev! *skäms*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *