Datornostalgi

Snubblade över ett gammalt inslag på svt:s öppna arkiv. Inslaget från november 1978 har namnet Nymodigheten dataterminaler och visar en av pionjärerna i skolans värld, läraren Lars Logenius, som undervisar högstadieelever i Sundsvall i hur datorer används. Eleverna ger sig iväg på studiebesök till olika arbetsplatser där datorterminaler används: SJ, bankkontor, riksförsäkringsverket.

Jag slås av diskussionerna om datasäkerhet, minnesstorlek, den ökade stressen vid användningen av datorer och om vi ska ha datorer i skolan.

"Tänk om vi snart har en datamaskin i varje hem?", frågades i programmet. Framsyntheten var det inget fel på.

Minns hur det var på den skola jag hamnade på i norra Botkyrka i början på 1980-talet. Vi hade commodore-datorer och jag fick undervisa intresserade elever i programspråket BASIC. Numera gör vi helt andra saker med datorerna i skolan.


Andra bloggar om: , ,

Det här inlägget postades i Tekniksvammel. Bokmärk permalänken.
 • http://bloggblad.blogspot.com Bloggblad

  Min man gick en datakurs väldigt tidigt på 80-talet, han blev helfrälst och jag talade om klart och tydligt att om han nånsin släpade hem en dator, då skulle jag flytta.
  Nu brukar han skrodera med: Jag har tagit hem dator efter dator, men blir inte av med henne i alla fall. Hon kastar sig över dom…

 • http://ord.susannehultman.se/ Susanne

  Bloggblad: Haha, då visste nog ingen att man skulle komma att utnyttja datorerna till social samvaro.

 • http://bloggblad.blogspot.com Bloggblad

  Näe, jag var livrädd för att datorerna skulle ta över värdlen. Och lite rätt har jagför – de har tagit över all min tid…

  Jag föll till föga när han förklarade hur snabbt jag kunde ändra och redigera i texter…. och gick en kurs och var fast. Sonen gick i trean…. bör då ha varit 18 år sen.

 • http://ord.susannehultman.se/ Susanne

  Oj, då har du ju varit datornörd länge! :-)