Bok 13: Svenska hackare

Den fullständiga titeln på den här boken är Svenska hackare En berättelse från nätets skuggsida och de som samlat ihop fakta och undersökt hur det förhåller sig med hackarna i Sverige heter Daniel Goldberg och Linus Larsson.

Författarna berättar datorhistoria på ett fängslande sätt med autentiska fall från hackarvärlden. Man får t.ex. följa hur Gunnar Tidner år 1980 fascinerar publiken när han för första gången fjärrstyr en annan dator via telefonledningen och hur detta mer eller mindre blir inledningen till hur olika grupper ägnar sig åt att försöka ta över andras datorer och hela system. Historian om hur Dan Egerstad vid sin dator i Malmö kommer i besittning av mängder av lösenord till flera känsliga system på hög nivå inom forskarvärlden och på ambassader världen över förskräcker. Vi får veta hur de unga pojkarna bildar hemliga nätverk och trissas upp av varandra för att hacka sig in i spärrade system. Jo, det finns en och annan tjej också, men de ger sig inte till känna med sitt kön för det är en manlig värld där tjejer inte räknas för att kunna lika mycket.

Aktuella händelser som Pirate Bays uppgång och fall samt Julian Assanges Wikileaks skildras och mängder av andra fall som numera blivit vanliga inslag i nyhetsförmedlingen, så vanliga att vi knappast reagerar längre. För hur många har tänkt på de nyheter som kommit den här veckan: WordPress under attack och Hackerattacken mot bl.a. CIA? Hade det inte varit för att jag just läst den här boken så hade jag nog inte reagerat nämnvärt.

I slutet av boken får man tips på hur man går till väga för att i möjligaste mån skydda sig mot att få lösenord och känslig information stulen. Bl.a. kan man se till att använda vettiga lösenord och byta dem med jämna mellanrum. Något åtminstone jag har börjat tänka på.

Förresten tänkte jag lära mig lite av det scriptspråk som ligger bakom wordpress och facebook och som – vad jag förstår – kan användas till att hacka sidor. Programmera i Pascal lärde jag mig på tidigt 1980-tal, men de kunskaperna är i stort sett glömda nu. Möjligen finns några loopar, villkorssatser och variabeltyper kvar i hjärnvindlingarna och hjälper mig att förstå lite bättre den syntax som används i php.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

En kommentar till “Bok 13: Svenska hackare”

  1. Hej Susanne! Måste bara kolla: har du tröttnat på Veckans fönster? kan iofs förstå det, du har varit enträgen och flitig länge – men undrar bara om det är rätt uppfattat – för när jag nu klickar på min favoritlista finns inget att landa på! Trevlig sommar, om än fönsterlös!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *